Διεθνή

Αποστολή στις Βρυξέλλες για τον “ύποπτο” αγωγό αερίου Βουλγαρίας – Τουρκίας

Αποστολή στις Βρυξέλλες για τον “ύποπτο” αγωγό αερίου Βουλγαρίας – Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter-@PresidentOfBg

Η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες θα έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτήματα όπως ποιον πραγματικά εξυπηρετεί το βουλγαρικό σχέδιο και πόσο είναι σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους

Συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταγραφούν οι ελληνικές ανησυχίες για τον αγωγό Solidarity Ring, ένα έργο το οποίο έχει προκαλέσει την εύλογη αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα ζητήσει μετά τις εκλογές η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο εν λόγω αγωγός, που προβλέπεται ότι θα παρακάμπτει την Ελλάδα μεταφέροντας φυσικό αέριο θεωρητικά από το Αζερμπαϊτζάν, πρακτικά αμφιβόλου προέλευσης, θα αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας υποβαθμίζοντας παράλληλα στρατηγικές ενεργειακές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB.

Η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες θα έχει ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτήματα όπως ποιον πραγματικά εξυπηρετεί το βουλγαρικό σχέδιο και πόσο είναι σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εγείρεται θέμα ακόμη και για την προέλευση του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται με δεδομένο ότι καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας και για να καταστεί εφικτή η μεταφορά του αερίου από τη μία χώρα στην άλλη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η υποδομή του Turkstream και επομένως θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την ρωσική Gazprom.

Ποιο είναι το έργο Το προτεινόμενο έργο Solidarity Ring είναι ένας αγωγός ο οποίος παρακάμπτει την Ελλάδα και ακολουθεί τη διαδρομή Τουρκία – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Σλοβακία, και αποτελεί εν μερει την αναβίωση του παλαιότερου έργου Nabucco , το οποίο είχε ναυαγήσει όταν επελέγη το αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την Ευρώπη. Θεωρητικά ο αγωγός θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο και αναμένεται να έχει δυναμικότητα της τάξης των 5 δις. κυβικών μέτρων ετησίως.

Για το έργο στις 25 Απριλίου υπεγράφη με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων αερίου της Βουλγαρίας , της Ρουμανίας , της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, για την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων αζερικού αερίου στη βάση της συμφωνίας ΕΕ Αζερμπαϊτζάν για διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη έως το 2027. Οι ποσότητες του αερίου προβλέπεται ότι θα εισάγονται στη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας και από εκεί στις υπόλοιπες χώρες μέσω ενός δικτύου διασυνδετήριων αγωγών. Σημειώνεται ότι το έργο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλάισιο των εθνικών Repower EU για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Απειλή Σε κάθε περίπτωση το σχεδιαζόμενο πλέγμα αγωγών ουσιαστικά ακυρώνει τον λεγόμενο κάθετο άξονα, δηλαδή τον άξονα που έχει ως στόχο την τροφοδοσία των Βαλκανίων με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από τον αγωγό TAP καθώς επίσης και με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από την Ελλάδα (Ρεβυθούσα, Τερματικό Αλεξανδρούπολης) προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι με το Solidarity Ring πλήττονται υποδομές όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης στις οποίες συμμετέχει η Βουλγαρία μέσω της κρατικής εταιρείας Bulgatransgaz.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments