Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο ξένος Τύπος για την σημερινή αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Ο ξένος Τύπος για την σημερινή αναμέτρηση
Πολλά και αρκετά εκτενή αφιερώματα στην σημερινή εκλογική διαδικασία έχουν ξένα έντυπα και site

Πολλά και αρκετά εκτενή αφιερώματα στην σημερινή εκλογική διαδικασία έχουν ξένα έντυπα και site. Ξεχωριστή έμφαση δίδεται στην επίδραση της οικονομίας στους εκλογικούς προσανατολισμούς και τις κομματικές επιλογές των Ελλήνων, καθώς και στον προσωπικό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Observer υποστηρίζει πως το φαβορί για την σημερινή πρώτη θέση στις εκλογές παραμένει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και διευκρινίζει ότι τα ποσοστά της αναμένεται να είναι χαμηλότερα από εκείνα του Ιουλίου του 2019.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Υπάρχουν ωστόσο το ζήτημα των επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, που επισκιάζουν την όλη πορεία της κυβέρνησης

«Ο Μητσοτάκης ανέκαθεν παρουσίαζε τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστή, αλλά έγινε ευάλωτος την 11η ώρα», είπε ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «[Και τα δύο γεγονότα] υπονόμευσαν τα φιλελεύθερα διαπιστευτήριά του και τη μεταρρυθμιστική του αποτελεσματικότητα».

Στο ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο εστιάζει η FAZ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «την Κυριακή θα εκλεγεί νέο κοινοβούλιο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και πριν από την πρώτη κάλπη, μια νέα εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θεωρείται αρκετά βέβαιη. Το είπε ο ίδιος ο πιθανός νικητής των εκλογών, ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες, «διότι το κόμμα του, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), θα αναδειχθεί σε ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά θα εξακολουθεί να απέχει από την προηγούμενη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Το κεντρώο φιλελεύθερο φύλλο Die Zeit επιμένει ιδιαίτερα στις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, στο μεταρρυθμιστικό οικονομικό πνεύμα της, σε αντιδιαστολή προς τις «κρατικοποιήσεις», που σχεδιάζει ο Σύριζα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο τι αφορούν οι γενικές εκλογές της Κυριακής. «Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν που πιστεύω ότι θέλουμε να ξεχάσουμε». Η Ελλάδα βιώνει μια νέα έκδοση του αστερισμού της εποχής παρελθόντων ετών, της εποχής των μνημονίων. «Ο Μητσοτάκης βλέπει τη χώρα του «στο σταυροδρόμι δύο κόσμων». Ξυπνάει έτσι μνήμες από μια ταραγμένη εποχή που ο επικεφαλής του Σύριζα θα ήθελε επίσης να ξεχάσει».

Η εφημερίδα φιλοξενεί μακρά αναφορά στις μακροοικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «στην δημοσιονομική πειθαρχία και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε συνολικά κατά 14,3%. Σήμερα είναι 6,4 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο του προ του κορωνοϊού έτους 2019. Ο μέσος όρος για την ευρωζώνη είναι μόνο 1,3%. Η κυβέρνηση αναμένει επίσης αύξηση άνω του μέσου όρου 2,3 τοις εκατό για το 2023. Η ισχυρή ανάπτυξη φέρνει υψηλά φορολογικά έσοδα και βοηθά τον υπουργό Οικονομικών της Αθήνας Χρήστο Σταϊκούρα να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό. Το 2022, αντί για αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, δημιούργησε μικρό πλεόνασμα 0,1%.

Στην Γαλλία, τέλος, ο  κεντροαριστερός Monde εμφανίζει την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σε αποδοχή και πολιτικές δεξιότητες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός,  σημειώνει η εφημερίδα, είναι «απόφοιτος του Χάρβαρντ και  παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος για τη δουλειά ώστε η ελληνική οικονομία, η οποία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη ( 5,2% στο τέλος του 2022), να συνεχίσει να έχει δυναμική. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η αστάθεια», υποστηρίζει, παίζοντας με τη στρατηγική «εγώ ή χάος».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και Les Echos, οι οποίοι υπογραμμίζουν κυρίως τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία καθιστούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαβορί για την επανεκλογή.

Ο πρωθυπουργός, «υποστηριζόμενος από κολακευτικά μακροοικονομικά ρεκόρ, και ενώ οι Έλληνες ανησυχούν πάνω απ’ όλα για τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, σκοπεύει να συνεχίσει τη φιλελεύθερη πολιτική του και υπόσχεται ιδίως νέες φορολογικές περικοπές, καθώς και μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», τονίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments