Global News

CNBC: G7- «Απομακρυνόμαστε, δεν αποσυνδεόμαστε από την Κίνα»

CNBC: G7- «Απομακρυνόμαστε, δεν αποσυνδεόμαστε από την Κίνα»

Πηγή Φωτογραφίας: Consilium.europa.eu - European Union

«Δεν αποσυνδεόμαστε από την Κίνα», ανέφερε η G-7 σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο καθώς οι ηγέτες συναντήθηκαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. «Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα απαιτεί απομάκρυνση του κινδύνου και διαφοροποίηση».

Οι ηγέτες της G7, που συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη απορρόφησης κινδύνου, όχι αποσύνδεσης από την Κίνα, και αναγνώρισαν τις προκλήσεις που τίθενται από τις πρακτικές της ηπειρωτικής χώρας που «στρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία». «Δεν αποσυνδεόμαστε από την Κίνα», ανέφερε η G-7 σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο καθώς οι ηγέτες συναντήθηκαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. «Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα απαιτεί απομάκρυνση του κινδύνου και διαφοροποίηση».

Οι ηγέτες πρόσθεσαν: «Θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας, οι οποίες στρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία. Θα αντιμετωπίσουμε κακόβουλες πρακτικές, όπως η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας ή η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων». Επαναλαμβάνοντας αυτήν την στάση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή: «Δεν επιδιώκουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα, επιδιώκουμε να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα» Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι αυτό σημαίνει λήψη μέτρων για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, «άρα δεν εξαρτόμαστε από καμία χώρα για το απαραίτητο προϊόν. Σημαίνει από κοινού αντίσταση στον οικονομικό καταναγκασμό και αντιμετώπιση επιβλαβών πρακτικών που βλάπτουν τους εργαζομένους μας. Σημαίνει προστασία ενός στενού συνόλου προηγμένων τεχνολογιών κρίσιμων για την εθνική μας ασφάλεια».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G-7 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η συμπεριφορά της Κίνας είναι «ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους». «Υπήρξαν παραδείγματα της Κίνας, τα οποία έδειξαν ότι χρησιμοποιεί οικονομικό καταναγκασμό σε χώρες που αναλαμβάνουν ενέργειες με τις οποίες η Κίνα δεν είναι ικανοποιημένη από γεωπολιτική άποψη», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παραδείγματα τις εμπορικές διαμάχες της Κίνας με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments