Διεθνή

THE NEW YORK TIMES: Το κλάμπ που δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη Ρωσία

THE NEW YORK TIMES: Το κλάμπ που δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: cnn.gr

Τη δεκαετία του 1990, η G7 κάλεσε τη Ρωσία να συμμετάσχει. Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται εκτός, καθώς ο εχθρός του, ο Bολόντιμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος

Τι διαφορά κάνει ένα τέταρτο του αιώνα. Όταν κάλυψα την πρώτη μου σύνοδο της G7 το 1997 στο Ντένβερ, ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οικοδεσπότης, προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν να συμμετάσχει και μετονόμασε τη συνάντηση σε «Σύνοδο Κορυφής των Οκτώ». Από εκείνο το σημείο και μετά, η Ρωσία ήταν μέλος του κλαμπ και η G7 σύντομα έγινε G8.

Τώρα, τόσα χρόνια μετά, στη φετινή σύνοδο της Χιροσίμα, η Ρωσία δεν υπάρχει πουθενά. Αποβλήθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία επειδή επιτέθηκε στη γειτονική της Ουκρανία, συμβολίζοντας την απομόνωση της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα. Αντ’ αυτού, ο ηγέτης της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι, είναι ο προσκεκλημένος των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου και κάθεται στο τραπέζι όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος.

Εκείνη η πρώτη συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία το 1997 ήταν αξέχαστη. Ο κ. Γέλτσιν ήταν ένας περίπλοκος χαρακτήρας. Ένας ήρωας που στάθηκε απέναντι στους σκληροπυρηνικούς Σοβιετικούς, θεσπίζοντας μια μορφή δημοκρατίας στη Ρωσία, έστω και με ελαττώματα, ο κ. Γέλτσιν ήταν επίσης πότης και απρόβλεπτος. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον το 1995, βρέθηκε μέσα στη νύχτα με τα εσώρουχά του στη λεωφόρο Πενσυλβάνια έξω από το Blair House, μπερδεύοντας τα λόγια του και προσπαθώντας να καλέσει ταξί για να πάρει πίτσα.

Η ανάμνησή μου από τη σύνοδο κορυφής του Ντένβερ είναι ότι ο κ. Γέλτσιν παρέλειψε τη συναυλία που ο κ. Κλίντον είχε τόσο προσεκτικά οργανώσει μετά τις επίσημες συναντήσεις. Οι βοηθοί του ισχυρίστηκαν ότι ήταν απλώς κουρασμένος. Θυμούμενοι τις περιπέτειες του κ. Γέλτσιν με το ποτό άλλοι υπέθεσαν ότι ίσως ήταν κάτι παραπάνω.

Πέρα από τις όποιες περιπέτεις, ήταν μεγάλη υπόθεση για τη Ρωσία να συμπεριληφθεί στο πιο κλειστό κλαμπ του κόσμου, κάτι που φάνηκε να εκτιμά ακόμα και ο βετεράνος της KGB, Πούτιν. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος που φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση της G8 της Ρωσίας λίγο έξω από τη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, που ανακατασκεύασε ένα τσαρικό παλάτι 1.000 δωματίων το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τον Μέγα Πέτρο. Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε 20 επιπλέον σουίτες γύρω από το κτίριο για να στεγάσει τους επισκέπτες όταν τελικά ήρθαν το 2006. Ξεναγήθηκα σε αυτό. Ήταν εντυπωσιακό.

Η επόμενη ευκαιρία του κ. Πούτιν να φιλοξενήσει, ωστόσο, δεν θα συνέβη ποτέ. Λίγο πριν προεδρεύσει σε μια συνάντηση της G8 στο Σότσι το 2014, εισέβαλε στην Κριμαία, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης αν αποβάλλουν τη Ρωσία. Τώρα ο κ. Πούτιν είναι εκτός και παρακολουθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments