Αθλητισμός

Τελικός κυπέλλου 2023: Ένας τελικός ορόσημο για τον ΠΑΟΚ

Τελικός κυπέλλου 2023: Ένας τελικός ορόσημο για τον ΠΑΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Το να έχεις φτάσει σε επτά τελικούς την τελευταία δεκαετία, είναι απλή πορεία συνέπειας και αυτοσεβασμού

Το επίτευγμα του ΠΑΟΚ, αυτό καθαυτό στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος Novibet, δεν είναι για να… παραλογίζεται κανείς. Το να έχεις φτάσει σε επτά τελικούς την τελευταία δεκαετία, είναι απλή πορεία συνέπειας και αυτοσεβασμού.

Σεβασμού, δηλαδή, της φανέλας και των δυνατοτήτων. Κανένα παραμύθι. Κανένα θαύμα. Θαύμα θα ήταν, με όλη τη σημασία, εάν κατακτούσε και τα δέκα τρόπαια. Κουβάλησε τέσσερα στην Τούμπα, όσα δεν είχε φέρει τα προηγούμενα 87 χρόνια της Ιστορίας του.

Οσο θαύμα… δεν είναι λοιπόν η έβδομη πρόκριση στον τελικό, παραμένει (αδιαφόρως βαθμού δυσκολίας) να είναι σημαντική. Οσο σημαντικά είναι τα ορόσημα. Κάθε τελικός Κυπέλλου, για οποιονδήποτε σύλλογο, είναι ορόσημο. Είναι αναφορά ζωής.

Ο τελικός είναι εγερτήριο. Ηλεκτρίζει το σύστημα. Ξεσηκώνει, όπως και να επιτεύχθηκε. Βγάζει κόσμο στον δρόμο. Βγάζει τον καλύτερο εαυτό του οργανισμού του φιναλίστ, σε ιδέες, σε εγρήγορση, στις ετοιμασίες, στα διαδικαστικά. Τα πάντα, ακόμη και το πώς θα ντυθούν για να πάνε στο γήπεδο, παίρνουν άλλη διάσταση. Είναι η σπίθα που δίνει ξεχωριστή αξία στο ίδιο το ταξίδι, έως τη στιγμή που θα αρχίσει ο τελικός. Ακόμα και τώρα στις άδειες και έρημες κερκίδες του «Πανθεσσαλικού».

Στον τελικό, το μίνιμουμ απαιτητό απ’ τον ΠΑΟΚ είναι να ‘ναι… στα καλά του. Το κύπελλο και το ποιος θα το κατακτήσει είναι υπόθεση μιας βραδιάς. Στη μία βραδιά, που διαφέρει απ’ το να είναι μία σεζόν, η ποιότητα (οργανογράμματος και δυναμικού) είναι τέτοια για να ανταπεξέλθει στα ερωτήματα του παιχνιδιού. Δεν έχει να τα φοβηθεί. Η ΑΕΚ υπερέχει σε ψυχολογία. Με ορμή. Κατεβαίνει ως πρωταθλήτρια, σ’ ένα σκηνικό περίπου ανάλογο μ’ αυτό πριν από τον τελικό του 2018. Όλοι γνωρίζουν ποιος κέρδισε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να είναι ανώτερος στη δυνατότητα να παίξει με την μπάλα στα πόδια ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Αρκεί, θα τολμούσε να υποστηρίξει κάποιος, αυτός ο παράγοντας να του δώσει τη νίκη στο τέλος της βραδιάς.

Κατορθώσαμε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος Novibet να γίνει μπροστά σε άδειες κι άψυχες κερκίδες. Αφού πρώτα έκανε το… γύρο του κόσμου, με τη χάρη του να φτάνει μέχρι τη μακρινή Αυστραλία, θα γίνει στο Βόλο. Ότι «έγραψε» στην προκήρυξη της διοργάνωσης. Τηρήθηκε μετά κόπων και βασάνων ο τύπος του πράγματος, ο κανονισμός. Και για το ελληνικό ποδόσφαιρο (στο τοπίο του οποίου αισθάνεται κανείς πως τίποτα δεν είναι, ακόμη και τα γραμμένα, αυτονόητο) έχει σημασία ό,τι «γράφει», να τηρείται. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη; Αλήθεια, για ποιον, πρωτίστως, παίζεται αυτό το πράγμα που λέγεται ποδόσφαιρο; Εάν συμφωνούμε στην απάντηση, ότι δηλαδή το ποδόσφαιρο (πολύ περισσότερο, ένας τελικός Κυπέλλου) παίζεται για τον κόσμο κι ύστερα για οποιονδήποτε άλλον, τότε ευρισκόμαστε ενώπιον της δυσάρεστης εικόνας των άδειων εξεδρών που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω…

Από το πως θα εξελιχθεί ο τελικός, ίσως αλλάξει όλον τον ψυχισμό του ΠΑΟΚ. Το αν θα κατακτήσει το 9ο Κύπελλο θα είναι ίσως το καθοριστικό σημείο που θα αλλάξει τον ψυχισμό του «κλαμπ». Μοιάζει να είναι το παιγνίδι που μπορεί να πνίξει τις όποιες φοβίες εμφάνισε ο ΠΑΟΚ μέσα σε μια μεταβατική σεζόν και να τον στείλει στη γη της επαγγελίας.

Οι χαρές της μιας νύχτας, όπως αυτές όταν νίκησαν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Οτι προσμένουν να νικήσουν την ΑΕΚ σήμερα. Ακόμα κι ένας τελικός Κυπέλλου, όπως ο αποψινός, για τον ΠΑΟΚ, δεν παύει να είναι σε αξία «χαρά της μιας νύχτας».

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments