Διεθνή

Συνάντηση Δένδια-Τζάτσκα ενώ ο Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος

Συνάντηση Δένδια-Τζάτσκα ενώ ο Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS//EUROKINISSI

Ο Μπελέρης, Έλληνας ομογενής, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα της σύλληψης του νικητή και υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε» για τη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ συναντήθηκε με την Αλβανή ομόλογό του Όλτα Τζάτσκα, την ώρα που δικαστήριο των Τιράνων αποφάσισε να παραμείνει ο Μπέλερι στη φυλακή πριν από τη δίκη.

Ο Μπελέρης, Έλληνας ομογενής, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων. Η αστυνομία δήλωσε ότι επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες για ενεργό διαφθορά στις εκλογές, κάτι που ο Μπελέρης αρνείται κατηγορηματικά

Ο Μπελέρης κέρδισε στις εκλογές, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα αναλάβει καθήκοντα καθώς παραμένει στη φυλακή.

Η σύλληψή του προκάλεσε διπλωματικό ρήγμα μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μηστοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να λένε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει το βέτο της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συναντήθηκα με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε και το θέμα που σχετίζεται με τον εκλεγμένο δήμαρχο του Δήμου Χειμάρρας, Φρέντι Μπέλερη», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με την κ. Τζάτσκα, χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες της συνάντησης.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο των Τιράνων έκρινε τη Δευτέρα ότι θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση το ερώτημα αν μπορεί ή αν θα αποδεχθεί την εντολή του ως δήμαρχος. Μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης της Αυλώνας σε φυλακή των Τιράνων την Κυριακή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην είδηση.

«Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπέλερης, ήδη εκλεγμένου δημάρχου του δήμου Χειμάρρα, προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης και την ευρωπαϊκή αντίληψη περί κράτους δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε την Παρασκευή ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση του Μπελέρη.

Τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση, ο Δένδιας επανέλαβε την έκκλησή του.

«Σήμερα θα συζητήσουμε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων με τους συναδέλφους μας στο Συμβούλιο. Έτσι, θα έχω την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της απαγόρευσης εισόδου του εκλεγμένου δημάρχου του Δήμου Χειμάρρας, Φρέντι Μπέλερη. Θα συναντηθώ επίσης με τον Αλβανό ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», δήλωσε ο κ. Δένδιας στο Twitter.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι υποκλοπές αποκάλυψαν τον Μπέλερη και το σχέδιό του για εξαγορά ψήφων στις τοπικές εκλογές. Φέρεται ότι ένα άτομο του παρείχε μια λίστα με ονόματα ανθρώπων που θα τον ψήφιζαν αν τους έδινε 5.000 λεκ (45 ευρώ). Στη συνέχεια φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα έδινε στο άτομο που του έδινε τη λίστα με τα ονόματα περίπου 300 ευρώ.

Ο φάκελος αναφέρει ότι τα χρήματα δεν παραδόθηκαν από τον Μπέλερη αλλά από ένα τρίτο πρόσωπο που συνάντησε τον μεσάζοντα σε ένα μπαρ στη Χειμάρρα, ανταλλάσσοντας τα χρήματα στις τουαλέτες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι η συμπεριφορά των αλβανικών αρχών είναι εις βάρος της ενότητας της ΕΕ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί, δεν θα επηρεάσει μόνο τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις επιδιώξεις της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Δεν θα δεχθώ τέτοια συμπεριφορά σε βάρος των Ελλήνων. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο αυτό που συνέβη στον Φρέντι Μπέλερη», δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η Αλβανία θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι αν συνεχιστεί μια τέτοια πολιτική, θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις και την πορεία της προς την ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments