Διεθνή

ΕΕ, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα: Συμπράξεις και προοπτικές

ΕΕ, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα: Συμπράξεις και προοπτικές

Πηγή Φωτογραφίας: to vima.gr

Η ευρύτερη περιοχή παρέχει ευκαιρίες για καλύτερη γεωπολιτική θέση και διευρυμένη ενεργειακή, οικονομική και κοινωνική συνεργασία.

Καίριας γεωπολιτικής σημασίας σημεία και κομβικοί διάδρομοι διέλευσης ενεργειακών πόρων μεταξύ της Κασπίας, της Ευρώπης  και της Ασίας, τα Βαλκάνια και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας συγκαταλέγονται στις ζώνες υψηλής προτεραιότητας στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκακιέρα.

Η ευρύτερη περιοχή παρέχει ευκαιρίες για καλύτερη γεωπολιτική θέση και διευρυμένη ενεργειακή, οικονομική και κοινωνική συνεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Πολιτική Γειτονίας της έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου και να αναπτύξει πολιτικές αμοιβαίας συνεργασίας. Πιο πρόσφατα η εκπόνηση της στρατηγικής για τη Μπλε Ανάπτυξη (Blue Growth) έδωσε μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο στην εν λόγω περιοχή.

Ειδικοί και εμπειρογνώμονες τοποθετούνται στο θέμα.

Παναγιώτης Χαμακιώτης, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της COMPO EXPERT,

«Η προώθηση της καινοτομίας μέσω της στήριξης της γεωργικής έρευνας και η διάδοση νέων ιδεών θα βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα του τομέα αντί απλά να αναδιανείμουν θέσεις εργασίας από άλλους τομείς της οικονομίας».

Πρόεδρος BSTDB: Σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

«Η περιοχή του ΟΣΕΠ βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης αλλά λόγω της μεταβλητότητας της αγοράς και τις πιθανότητες υψηλού κινδύνου οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό παραμένουν υποτονικές», Ihsan Ugur Delikanli, Πρόεδρος BSTDB (=Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης).

Francois Lafond: Περισσότερη συνεργασία και μακροπρόθεσμη προοπτική στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

«Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και μακροπρόθεσμη προοπτική στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικονομικών παραγόντων αλλά και τη μείωση χρόνου και κόστους», είπε ο Francois Lafond, πρόεδρος του Blue Networks and Opportunies και επίκουρος καθηγητής στο Sciences Po Paris.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments