Διεθνή

Κιλιτσντάρογλου στηρίζουν οι Τουρκοκύπριοι

Κιλιτσντάρογλου στηρίζουν οι Τουρκοκύπριοι
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, ολοένα και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι (τ/κ) ψηφοφόροι αποσύρουν χρήματα από τουρκικές τράπεζες, φοβούμενοι μια νίκη του Ερντογάν

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, ολοένα και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι (τ/κ) ψηφοφόροι αποσύρουν χρήματα από τουρκικές τράπεζες, φοβούμενοι μια νίκη του Ερντογάν. Στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δείξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών που στήθηκαν στα κατεχόμενα και οι οποίες έκλεισαν την Πέμπτη την βράδυ. Δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αριθμός αυξημένος κατά 34.000 από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2018.

Η επικράτηση Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες των κατεχομένων είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, αφού στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους τα ποσοστά των Σινάν Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον Κιλιντσάρογλου.

Όσοι παρακολουθούν την πολιτική σκηνή εντός της τ/κ κοινότητας, ερμηνεύουν την ψήφο στον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης ως άλλο ένα μήνυμα απόρριψης προς το πολιτικό ισλάμ που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν στην κοσμική τουρκοκυπριακή κοινωνία.

Είναι εξάλλου εμφανές ότι στους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνονται κυρίως τ/κ με διπλή υπηκοότητα, Τούρκοι που ενσωματώθηκαν στον κοσμικό τρόπο ζωής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων.

Την ίδια ώρα, εντός της τ/κ κοινότητας επικρατεί κλίμα μεγάλης ανησυχίας για την επόμενη ημέρα των εκλογών και για τα πλήγματα στην οικονομία. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι τ/κ αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τοπικές τράπεζες φοβούμενοι την ενεργοποίηση μιας πολιτικής ελέγχου κεφαλαίων μετά από μία ενδεχόμενη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όσοι ακόμα εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί στο βορρά, μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα υπό τον φόβο κατάρρευσης της τούρκικης λίρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments