Οικονομία

Bυθίζεται η τουρκική λίρα με φόντο την επανεκλογή Ερντογάν

Bυθίζεται η τουρκική λίρα με φόντο την επανεκλογή Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι επενδυτές... ψηφίζουν με τον δικό τους τρόπο και δείχνουν ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επενδυτές… ψηφίζουν με τον δικό τους τρόπο και δείχνουν ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει και σήμερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό με την ισοτιμία της με το δολάριο να σπάει το φράγμα των 20 λιρών/δολάριο. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη μεγαλύτερα βάσανα για το τουρκικό νόμισμα, καθώς η παραμονή του… σουλτάνου πλέον Ερντογάν στην εξουσία σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές που τόσα χρόνια διώχνουν τους επενδυτές και εγκλωβίζουν την τουρκική οικονομία στην εσωστρέφεια και στην εξάρτησή της από φίλιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Κατάρ.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις συναλλαγές της Παρασκευής στις 20,21 λίρες/δολάριο που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 80% της αξίας του τα τελευταία χρόνια και οι προβλέψεις για το μέλλον του είναι ζοφερές. Η Capital Economics εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές για να προστατεύσουν τη λίρα δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Το κύμα αντίδρασης των επενδυτών είναι τόσο σφοδρό που εκτιμάται ότι η τουρκική λίρα θα βυθιστεί στο υπόλοιπο του έτους για να φτάσει η ισοτιμία της με το δολάριο στις 26 λίρες στο τέλος του 2023.

Ο οίκος μάλιστα σημειώνει ότι η χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που τα ήδη περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας υποχωρήσουν περαιτέρω και οι ενέσεις ρευστότητας από τις χώρες του Κόλπου σταματήσουν. Σύμφωνα με την Capital Economics, αν οι τουρκικές αρχές προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επιτάχυνση της διολίσθησης της λίρας, πιστεύουμε ότι απλά θα καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει μία νομισματική κρίση που θα απειλεί με αποσταθεροποίηση την οικονομία, την ώρα που η τουρκική λίρα θα βυθίζεται προς τις 26 λίρες/δολάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments