Διεθνή

Βρετανική καμπάνια για Αλβανούς μετανάστες: «Μην έρχεστε!»

Βρετανική καμπάνια για Αλβανούς μετανάστες: «Μην έρχεστε!»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας λανσάρει μία αποτρεπτική καμπάνια στα αλβανικά, η οποία θα προβάλλεται αποκλειστικά στη βαλκανική χώρα και θα αποθαρρύνει τους επίδοξους μετανάστες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας λανσάρει μία αποτρεπτική καμπάνια στα αλβανικά, η οποία θα προβάλλεται αποκλειστικά στη βαλκανική χώρα και θα αποθαρρύνει τους επίδοξους μετανάστες.

Πέρασαν πάνω από δύο μήνες από την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Το γενικότερο κλίμα ήταν θετικό, όμως η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ των δυο χώρων συνεχίζονται.

Ο λόγος; Οι Αλβανοί υπήκοοι που αποφασίζουν κατά χιλιάδες να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να αναζητήσουν μια διαφορετική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αναγκάζει βέβαια τους περισσότερους να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδρομή μέσω παράνομων οδών, διασχίζοντας για παράδειγμα το Κανάλι της Μάγχης.  Από πέρσι το καλοκαίρι, όταν το πρόβλημα άρχισε να εντείνεται, το υπουργείο Εσωτερικών στόχευε στους Αλβανούς οι οποίοι, σύμφωνα με το ίδιο, δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όπως συνεχίζει να υποστηρίζει το υπουργείο, «η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα σε ευημερία».

Σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο θα στηρίξει τις προσπάθειες απώθησης επίδοξων Αλβανών μεταναστών σε μια νέα, αποτρεπτική καμπάνια. Θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, θα είναι γραμμένη στα αλβανικά και θα κατακλύσει κυρίως το Facebook και το Instagram της βαλκανικής χώρας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η καμπάνια θα «ξεκαθαρίσει τους κινδύνους» των παράνομων διαδρομών, έτσι ώστε να συνετιστούν όσοι σκέφτονται να το τολμήσουν. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ επισήμανε μάλιστα, ότι «οι εν λόγω διαφημίσεις θα αντιμετωπίσουν προληπτικά το πρόβλημα στη ρίζα του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών κατέκρινε το εγχείρημα, λέγοντας πως είναι «αδιανόητο το να πιστεύει η κυβέρνηση πως οι εγκληματικές συμμορίες θα σταματήσουν να δρουν εξαιτίας μιας καμπάνιας». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίες τονίζουν πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση είναι αν η χώρα δημιουργήσει «ασφαλείς οδούς» διεκδίκησης ασύλου.

Πριν από έναν μήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε δηλώσει ότι «οι Βρετανοί έχουν πάθει νευρικό κλονισμό με την Αλβανία, επειδή έχουν αποτύχει οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα τους». Τους τελευταίους μήνες βρετανικά ΜΜΕ φιλοξενούν άρθρα, τα οποία θίγουν διάφορα θέματα για τους Αλβανούς που διαμένουν στην χώρα. Πριν μια εβδομάδα έγινε γνωστή η «οικειοθελής» απέλαση 1.000 και πλέον Αλβανών που είτε κρατούνταν στις βρετανικές φυλακές, είτε είχε απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο, είτε εκκρεμούσε εις βάρος τους ένταλμα σύλληψης.

Αναφορές: DW

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments