Διεθνή

ΗΠΑ: Δοκιμαστική συμφωνία για το όριο χρέους

ΗΠΑ: Δοκιμαστική συμφωνία για το όριο χρέους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος σφράγισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας 90 λεπτών, πρέπει τώρα να προετοιμάσουν το πλαίσιο για την τελική νομοθετική ψήφιση επί των αντιρρήσεων των σκληροπυρηνικών και στα δύο μέρη. Ο Μακάρθι είπε ότι θα συνομιλήσει ξανά με τον Μπάιντεν την Κυριακή και θα υποβάλει το νομοσχέδιο για ψήφιση την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία αργά το Σάββατο για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και να αποτραπεί μια χρεοκοπία που απείλησε να προκαλέσει δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος σφράγισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας 90 λεπτών, πρέπει τώρα να προετοιμάσουν το πλαίσιο για την τελική νομοθετική ψήφιση επί των αντιρρήσεων των σκληροπυρηνικών και στα δύο μέρη. Ο Μακάρθι είπε ότι θα συνομιλήσει ξανά με τον Μπάιντεν την Κυριακή και θα υποβάλει το νομοσχέδιο για ψήφιση την Τετάρτη.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι μια κατ αρχήν συμφωνία που αξίζει στον αμερικανικό λαό», είπε ο ΜακΚάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Υπάρχει μικρό περιθώριο λάθους, με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλλεν να προειδοποιεί ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί μια παράταση έως τις 5 Ιουνίου για να αποφευχθεί μια ιστορική χρεοκοπία που θα εκτοξεύει το κόστος δανεισμού στα ύψη. Η συμφωνία – που επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες σκληρών συζητήσεων – περιλαμβάνει μια διετή συμφωνία πιστώσεων που κρατά τις μη αμυντικές δαπάνες σχεδόν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη συμφωνία, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναστέλλει επίσης το όριο χρέους έως τον Ιανουάριο του 2025 — μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Κάποιοι εξοικειωμένοι με το πλαίσιο είπαν ότι θα επανέλθει την 1η Ιανουαρίου, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η ακριβής ημερομηνία μπορεί να εξαρτηθεί από το κείμενο του νομοσχεδίου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δημιουργεί ένα σενάριο το 2025 παρόμοιο με αυτό του τρέχοντος έτους, όταν το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα τον Ιανουάριο για να αποτρέψει μια χρεοκοπία. Οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ακόμη και μια σύντομη χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική πτώση της αγοράς και απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στις 24 Μαΐου, η Fitch Ratings έθεσε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ AAA σε παρακολούθηση, σε μια κίνηση που αντανακλούσε τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα περνούσαν στο χείλος του γκρεμού, ενδεχόμενο που αποτρέπεται πλέον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments