Διεθνή

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Πηγή Φωτογραφίας: VIA ASSOCIATED PRESS

Συνεχίζει να μειώνεται η αξία της τουρκικής λίρας μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Συνεχίζει να μειώνεται η αξία της τουρκικής λίρας μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα βρίσκεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ, αυτό είναι το μήνυμα την επομένη της επανεκλογής Ερντογάν. Αυτή η ελεύθερη πτώση του εθνικού νομίσματος της γειτονικής μας χώρας συνεχίζει μια μακροχρόνια τάση. Από την αρχή του έτους, η αξία της λίρας έχει υποχωρήσει κατά περίπου έξι τοις εκατό έναντι του κορυφαίου νομίσματος στον κόσμο, του δολαρίου. Και τα τελευταία πέντε χρόνια της θητείας του προέδρου, η λίρα έχει πέσει κατακόρυφα κατά 80%.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Η Τουρκία πρέπει να εισάγει πολλά αγαθά και πρώτες ύλες, κάτι που γίνεται όλο και πιο ακριβό λόγω της συρρίκνωσης του νομίσματος.Πέρυσι, η αύξηση των τιμών στην Τουρκία ανήλθε επίσημα στο 85%· σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 44%. Ωστόσο, οι παρατηρητές υποθέτουν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά υποφέρουν από τις αυξανόμενες τιμές, επειδή πρέπει να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του μέτριου εισοδήματός τους σε καθημερινές ανάγκες.

Σύμφωνα με μελέτη τουρκικού συνδικάτου που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι τιμές των τροφίμων είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και οι αυξήσεις για τα λαχανικά ήταν ακόμη υψηλότερες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments