Global News

Handelsblatt: Δημητριακά: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Handelsblatt: Δημητριακά: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Ο ΟΗΕ «ανησυχεί» για την «επιβράδυνση» στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, η σχετική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. και επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Η συμφωνία ανανεώθηκε για άλλη μια φορά τον περασμένο Μάιο.

Συνήθως για 120 ημέρες,  η διάρκεια της συμφωνίας μειώθηκε σε 60 ημέρες από τη Ρωσία, η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εφαρμογή μιας δεύτερης συμφωνίας για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών, ιδίως λιπασμάτων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι  παρατήρησε  επιβράδυνση  στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα τον Απρίλιο και τον Μάιο: «Τον Μάιο, 33 πλοία έφυγαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα μισά από όσα τον Απρίλιο».

Αποτέλεσμα: 1,3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξήχθησαν τον Μάιο,  λιγότερο από το μισό του προηγούμενου μήνα. Ένα φαινόμενο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Ανησυχούμε για τη συνέχιση»  αυτής της επιβράδυνσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η  σημαντική μείωση του όγκου των εξαγωγών που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια  είχε ήδη καταγγελθεί τον Μάιο, όταν ανανεώθηκε η συμφωνία, από τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες αυτή την Πέμπτη επεσήμανε ευθέως τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτή την επιβράδυνση.

Κάθε πλοίο που μεταφέρει σιτηρά πρέπει να επιθεωρείται από εκπροσώπους των τεσσάρων μερών της συμφωνίας. Είναι ένα αίτημα από τη Μόσχα που ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα παραδίδουν ταυτόχρονα όπλα στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments