Διεθνή

ΗΠΑ: Θα περιορίσουμε το πυρηνικό οπλοστάσιό μας αν η Ρωσία πράξει το ίδιο

ΗΠΑ: Θα περιορίσουμε το πυρηνικό οπλοστάσιό μας αν η Ρωσία πράξει το ίδιο

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Η συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λήγει το 2026, επομένως η Ουάσιγκτον θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Η συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λήγει το 2026, επομένως η Ουάσιγκτον θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου  προσφέρθηκε αυτήν την Παρασκευή να διατηρήσει τα τρέχοντα όρια στα αποθέματα πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία και υπερασπίστηκε τη θέση της Κίνας στο επίκεντρο των μελλοντικών προσπαθειών ελέγχου των όπλων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν προχώρησε σε σχόλια σε μια ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της Εθνικής Ένωσης Ελέγχου Όπλων στην Ουάσιγκτον, ενώ περιέγραψε την προσπάθεια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «ουσιώδεις» ρωγμές στο μεταψυχροπολεμικό πυρηνικό τοπίο.

Καθώς η τελευταία συνθήκη ελέγχου των όπλων ΗΠΑ – Ρωσίας, New Start,  πλησιάζει στη λήξη της το 2026, ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να σφυρηλατήσουν μια νέα συνθήκη στην οποία η Ουάσιγκτον θέλει να συμφωνήσουν οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου να τηρήσουν τον πυρήνα της συνθήκης : όριο και για τις δύο  χώρες οι 1.550 κεφαλές.

«Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τα βασικά όρια, εφόσον η Ρωσία κάνει το ίδιο», είπε ο Σάλιβαν. Κάλεσε επίσης τη Μόσχα να ξεκινήσει νέες συνομιλίες για ένα πλαίσιο μετά το 2026. Πρόσθεσε: «Αντί να περιμένουμε να επιλύσουμε όλες τις διμερείς μας διαφορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να δεσμεύσουν τη Ρωσία τώρα για να διαχειριστεί τους πυρηνικούς κινδύνους».

Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν υπήρχαν μόνο δύο παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών θα περιστρέφεται γύρω από το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο και την παγκόσμια παρουσία της Κίνας, είπε ο Σάλιβαν. «Μέχρι το 2035, η Κίνα θα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει έως και 1.500 πυρηνικές κεφαλές, μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εξελίξεις σε καιρό ειρήνης στην ιστορία», είπε ο Σάλιβαν, πράγμα που σημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποτρέψουν δύο κοντινές πυρηνικές δυνάμεις για πρώτη φορά στην Ιστορία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments