Πολιτική

Μητσοτάκης: «Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές»

Μητσοτάκης: «Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει με περισσότερα από πέντε κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή - «Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»

Τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να μην αφήσουν μετέωρο το βήμα προς την σταθερότητα που έγινε στις κάλπες του Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας ότι «μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές».

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει έναν απολογισμό για το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών της προσπερασμένης Κυριακής, για τον στόχο της αυτοδυναμίας, σχολιάζει τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν εκ νέου για την πρωθυπουργία.

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσμάτική κυβέρνηση. Και για εμένα προσωπικά θα δημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη να είμαι πιο σεμνός, προσγειωμένος και πιστός στα καθήκοντά μου», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ακόμη ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει διακομματικές συνεννοήσεις.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Πρώτο Θέμα»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι νίκησαν η αλήθεια και ο ρεαλισμός. Επιβραβεύτηκαν η συνέπεια των λόγων με τις πράξεις μας. Η ενωτική μας συμπεριφορά, αλλά και η ειλικρίνεια μας. Και ακόμη, το ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την πρόοδο του τόπου παράλληλα με την φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Νίκησαν δηλαδή αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα ενωμένοι και νοιάζονται για την προκοπή του κάθε πολίτη και ηττήθηκαν ο λαϊκισμός, τα ψέματα, η τοξικότητα και ο διχασμός του παρελθόντος».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στην επερχόμενη εκλογική μάχη η Νέα Δημοκρατία θα πορευτεί με θετικό λόγο και έμφαση στο πρόγραμμα της.

Για τον στόχο του στις επικείμενες εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν βάζει κάποιον στόχο τονίζοντας ότι: «Τότε διεκδικούσαμε η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη και με διάφορα ώστε να μην αμφισβητείται ούτε η επόμενη κυβέρνηση ούτε ο επόμενος πρωθυπουργός. Δόθηκε καθαρή απάντηση και στα δύο. Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Και αυτό μπορεί να του εξασφαλίσει μια ασφαλής αυτοδυναμία και όχι μια οριακή πλειοψηφία. Αυτός θα είναι και ο στόχος και επειδή πιθανόν να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει», επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή θα είναι μεγαλύτερος των πέντε που ψηφίστηκαν στις 21 Μαΐου άρα θα είναι υψηλότερος και ο πήχης της αυτοδυναμίας. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα το οποίο δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει η άλμα. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα, καλούμαστε να κυβερνήσουμε», ανέφερε.

Για τη Θράκη

«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένη υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξα, καθώς καθίσταται συμμέτοχος την ανάμειξη ενός άλλου κράτους τα εσωτερικά της Ελλάδας».

Για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας τόνισε : «Περίμενα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπολόγισα την έκταση της κατάρρευσής του. Πρόκειται για μια καθολική απόρριψη από την κοινωνία της άκρατης παροχολογίας, της ατεκμηρίωτης κριτικής, της τοξικότητας και της χυδαιότητας στην πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης απομακρύνθηκε από το αρχικό ούτε, ούτε και πλέον θεωρεί στρατηγικό του αντίπαλο μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Σιγά-σιγά μάλιστα αποκαλύπτεται ότι κι αυτός όπως ο κύριος Τσίπρας «αγαπούν» τους ίδιους φόρους.

Για το ακροδεξιό κόμμα Νίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Οι θέσεις που εκφράζει είναι πράγματι σκοταδιστικές, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου για να υπηρετήσει κρυφές πολιτικές ατζέντες»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε νέα στοιχεία για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές.

«Η ομάδα όντως τα πήγε καλά, αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια είναι ώρα για rotation. Θα έχει, συνεπώς, αλλαγές σε σχέση με την κυβέρνηση της πρώτης θητείας. Και σε επίπεδο προσώπων και σε δομές αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος είναι ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες και αρκετά νέα πρόσωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι έχει κατά νου το βασικό κορμό του επόμενου κυβερνητικού σχήματος: «Έχω και την εμπειρία αλλά νομίζω και μια καλή εικόνα των προσώπων πριν από εμένα όμως τον λόγο έχει ο λαός».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν σχηματισμό με βαθιές ρίζες, «στηριγμένο στην ικανότητα των στελεχών κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς. Όπως έχω πει μια κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά όχι ενός μόνο χρώματος».

Για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε μία βασική διαφορά κι αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα στρατιωτικοποίησης – αποστρατιωτικοποίησης, πόσο μάλλον θέματα κυριαρχίας είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν από την Ελλάδα».

Ενώ, είπε πως εφόσον ο ελληνικός λαός τον εμπιστευθεί και πάλι ως πρωθυπουργό πρόθεση του είναι να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments