Διεθνή

ΟΗΕ: Ανεπαρκείς οι πόροι που έχει συγκεντρώσει η UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

ΟΗΕ: Ανεπαρκείς οι πόροι που έχει συγκεντρώσει η UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) συγκέντρωσε την Παρασκευή λίγα περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στη διάρκεια διάσκεψης δωρητών

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) συγκέντρωσε την Παρασκευή λίγα περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στη διάρκεια διάσκεψης δωρητών, ένα «ανεπαρκές» ποσό για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Τον Ιανουάριο η UNRWA, η οποία πέρυσι είχε συγκεντρώσει 1,2 δισ. δολάρια, απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 1,6 δισ. δολαρίων για το 2023, τα περισσότερα από τα οποία (848 εκατ.) χρειάζονται για τη χρηματοδότηση βασικών υπηρεσιών, όπως τα κέντρα υγείας και τα 700 σχολεία που διαχειρίζεται, και τα υπόλοιπα για τις έκτακτες δραστηριότητές της στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. OHE

Όμως η υπηρεσία του ΟΗΕ, που χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές δωρεές, «βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», υπογράμμισε στην έναρξη της διάσκεψης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη επέτρεψε τη συγκέντρωση 107,2 εκατ. δολαρίων σε νέους πόρους, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των δωρεών για την UNRWA στα 812, 3 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε η υπηρεσία, όμως τόνισε ότι τα χρήματα αυτά «δεν αρκούν για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες μετά τον Σεπτέμβριο».

«Αν και είμαστε ευγνώμονες για τις δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν, είναι πολύ κάτω από αυτά που έχει ανάγκη η υπηρεσία προκειμένου να διατηρήσει από τον Σεπτέμβριο ανοικτές τις πόρτες των 700 σχολείων της UNRWΑ και των 140 κλινικών», προειδοποίησε ο γενικός επίτροπός της Φιλίπε Λατσαρίνι.

Κάνοντας λόγο για χρόνια οικονομικά προβλήματα, ζήτησε «μακροπρόθεσμες λύσεις» για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

Περίπου 5,9 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι εγγεγραμμένοι στην UNRWΑ, η οποία συστήθηκε το 1949. Εκτός από τα σχολεία και τις κλινικές η υπηρεσία προσφέρει επίσης επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 1,7 εκατ. Παλαιστίνιους, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments