Οικονομία

Bloomberg: Έρχεται νέο «κύμα πόνου» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Bloomberg: Έρχεται νέο «κύμα πόνου» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Για ένα νέο κύμα πόνου ετοιμάζονται, σύμφωνα με το Bloomberg

Για ένα νέο κύμα πόνου ετοιμάζονται, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν πληγεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και την πτώση των αποτιμήσεων με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν 148 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετόχων.

Οι εταιρείες ακινήτων έχουν περίπου 165 δισ. δολάρια σε ομόλογα που λήγουν έως το 2026, ενώ οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στον κλάδο και το πιστωτικό κόστος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό έχει αφήσει έκθετες στον κίνδυνο υποβάθμισης στην κατηγορία «σκουπίδια» ορισμένες από τις εταιρείες, καθιστώντας ακόμη πιο ακριβό τον δανεισμό τους.

Οι αντίξοες συνθήκες περιλαμβάνουν την κατάρρευση των αξιών των γραφείων από το Σίτι του Λονδίνου έως το Βερολίνο, αφήνοντας την ακίνητη περιουσία ως τον λιγότερο δημοφιλή κλάδο μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Corp. Φορτωμένοι με χρέος, πολλοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να στραφούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μειώσεις μερισμάτων και εκδόσεις δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις για ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

«Το τείχος των ωριμάνσεων θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την πραγματοποίηση συναλλαγών, διότι αν οι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να αποχωρήσουν», ανέφερε η Tζάκι Μπάουϊ, επικεφαλής του τμήματος EMEA της Chatham Financial. «Υποψιάζομαι ότι θα έχετε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν στην αγορά, σε προβληματικά επίπεδα».

Πρωταγωνίστρια της πτώσης ήταν η σουηδική εταιρεία ακινήτων Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από το ιστορικό της υψηλό.

Το χρέος της, ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με περισσότερα από 2. 000 ακίνητα, μετατράπηκε σε βαρίδι μετά το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Οι προσπάθειες της εταιρείας για συρρίκνωση έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η Brookfield Asset Management, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να σημειώσει ράλι την Παρασκευή.

Ο ιδιοκτήτης έχει ήδη υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια», γεγονός που τον οδήγησε να εγκαταλείψει μια προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, και η αγορά εκτιμά την προοπτική ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η πλειονότητα των ομολόγων ακινήτων στον δείκτη ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης του ευρώ εκδόθηκε από εταιρείες που έχουν πλέον πιστοληπτική ποιότητα περισσότερο χαρακτηριστική εκείνων με καθεστώς junk, σύμφωνα με ένα ποσοτικό μοντέλο που εφαρμόζει το Bloomberg.

Αν δεν μπορέσουν να συρρικνώσουν τα χρέη τους ή αν τα επιτόκια δανεισμού δεν πέσουν ξανά, αυτοί οι αποκαλούμενοι υποψήφιοι «έκπτωτοι άγγελοι» θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για την πίστωσή τους όταν τελικά έρθει η ώρα της αναχρηματοδότησης.

«Θα υπάρξει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για πολλούς από αυτούς τους εκδότες να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα. Έχουμε ήδη δει ότι προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτή τη γραμμή στην άμμο, καθώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν είναι φυσικά υψηλής απόδοσης», δήλωσε ο Βίκτορ Γιορτ παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής και των αναλυτών της BNP Paribas SA.

Η διατήρηση της αξιολόγησης, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί απρόσιτη για ορισμένους, όχι μόνο επειδή τα υβριδικά ομόλογα των ιδιοκτητών έχουν καταρρεύσει στη δευτερογενή αγορά.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν την υπομονή τους, πουλώντας τα ομόλογα πίσω στις εταιρείες ακινήτων που τα εξέδωσαν, όπως η Aroundtown SA και η σουηδική Heimstaden Bostad AB. Η ελκυστικότητα της διαχείρισης του παθητικού για τους ιδιοκτήτες είναι προφανής: οι τιμές των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε ευρώ έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο από την αρχή του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments