Διεθνή

Χερσώνα: Χιλιάδες εκκενώνουν την περιοχή – Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο, έκτακτή συνεδρίαση του ΟΗΕ

Χερσώνα: Χιλιάδες εκκενώνουν την περιοχή – Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο, έκτακτή συνεδρίαση του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους - Εντολή για εκκένωση περιμένουν άλλες 25.000 πολίτες - Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή

Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Χερσώνας με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη νέα επίθεση επί ουκρανικού εδάφους με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να θα διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την καταστροφή, που συντελέστηκε ωστόσο σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της καταστροφής: Τις 20.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 25.000 αναμένεται να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

«Η επίθεση στο φράγμα Καχόβκα συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε Ουκρανός βουλευτής.

Ο Ολεκσί Γκοντσαρένκο είπε ότι πάνω από 150 τόνοι λαδιού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν αναμιχθεί με τα νερά που κατακλύζουν ολόκληρες περιοχές της Χερσώνας.

«Οι συνέπειες θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο βουλευτής στο BBC.

Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα της Ουκρανίας

Με τους φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας να είναι έντονοι και το Κίεβο να δηλώνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου, αποκαλύπτεται ότι η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα δεν ήταν η πρώτη που έγινε στην περίοδο του πολέμου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ειδικότερα, πυραυλική επίθεση κατέστρεψε το φράγμα στην περιοχή Karachunivske κοντά στην πόλη Κρύβιι Ρι, στη νότια Ουκρανία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και επιχειρήσεις εκκένωσης.

Τα μηνύματα ΗΠΑ και Καναδά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» μετά τις αναφορές για την έκρηξη στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία φράγμα στην Ουκρανία και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία «είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρομακτικών συνεπειών της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα είπε ότι η καταστροφή είναι «απόλυτα ολέθρια για τις ζωές και τον βιοπορισμό σε όλη την περιοχή».

Ουκρανία και Ρωσία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments