Διεθνή

Ερντογάν: Η Σουηδία δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής του Ιουλίου

Ερντογάν: Η Σουηδία δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής του Ιουλίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι η υποψήφια προς ΝΑΤΟ Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ενταχθεί στη συμμαχία και να σταματήσει τις δραστηριότητες των Κούρδων «τρομοκρατών» στους δρόμους της Στοκχόλμης

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι η υποψήφια προς ΝΑΤΟ Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ενταχθεί στη συμμαχία και να σταματήσει τις δραστηριότητες των Κούρδων «τρομοκρατών» στους δρόμους της Στοκχόλμης, υπογραμμίζοντας ότι η σκανδιναβική χώρα είναι απίθανο να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ στη συμμαχία. βασική σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Μπακού, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα είναι θετική για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Θα παρευρεθώ στη σύνοδο κορυφής [στο Βίλνιους] εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό. Το γεγονός ότι η Σουηδία έχει κάποιες προσδοκίες [για την ένταξη] δεν σημαίνει ότι θα εκπληρώσουμε αυτές τις προσδοκίες. Πρώτα από όλα, η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της [για την ένταξη στη συμμαχία]», είπε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία, έχουν ήδη επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία και πιέζουν αυτές τις δύο χώρες να εγκρίνουν την υποψηφιότητά της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ώστε η συμμαχία να δώσει μια εικόνα ενότητας με τα 32 μέλη της.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 4 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη. «Ενώ ο Στόλτενμπεργκ εξέφραζε [τις απόψεις του για τη διαδικασία της Σουηδίας], δυστυχώς οι τρομοκράτες συγκεντρώνονταν στους δρόμους στη Σουηδία. Αργότερα, ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών] έστειλε το βίντεο αυτής της διαδήλωσης στον [Σουηδό] ομόλογό του», δήλωσε ο Ερντογάν.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Τουρκία να δώσει το πράσινο φως στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα ή στους νόμους δεν επαρκούν για να επιδιωχθεί αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Τι εξυπηρετεί η επιβολή του νόμου; Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να σταματήσουν τις [τρομοκρατικές] δραστηριότητες», δήλωσε.

Η πίεση στην Τουρκία για την προσφορά της Σουηδίας υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι σωστή, τόνισε ο Ερντογάν, «[η Σουηδία] δεν θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της [όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας] και μετά θα μας πείτε «Εγκρίνετε τη Σουηδία». Τότε, τι θα λέγατε για την αποστολή του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Το ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να το αντιμετωπίσει».

Η Τουρκία δεν θα δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους και αυτό το μήνυμα δόθηκε στους Σουηδούς, Φινλανδούς και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που πραγματοποίησαν την τέταρτη κοινή συνάντηση του μηχανισμού στην Άγκυρα στις 14 Ιουνίου, είπε ο Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments