Ελλάδα

Κορωνοϊός: 37 θάνατοι και 29 διασωληνωμένοι – Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 37 θάνατοι και 29 διασωληνωμένοι – Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα εβδομαδιαία έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση καταγράφηκαν 37 θάνατοι ενώ 29 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα από κορωνοϊό. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κανένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης. 

Ως προς τις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.

Αναφορικά με τη λοίμωξη COVID-19 η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (356) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανέρχεται στα 4 άτομα και συνεπώς παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 29 ενώ καταγράφηκαν 37 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη. Ειδικότερα το εύρος των ηλικιών είναι από 56 έως 92 έτη.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα στελέχη που παρουσιάζουν αλληλουχία ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά την εβδομάδα 20 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (80%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (14%). Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 στις 4 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σχετικά με τον ιό της γρίπης, η θετικότητα παρουσίασε μικρή αύξηση, ενώ παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 23/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 23/2023 νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 372 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 289 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 83 (22%) στελέχη τύπου Β.

Από τα 287 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (90%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 29 (10%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Τέλος, αναφορικά με τον αναπνευστικός συγκυτιακός ιό RSV,  όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments