Διεθνή

Σούνακ: Σύνοδος Κορυφής για μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία

Σούνακ: Σύνοδος Κορυφής για μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: HANNAH MCKAY | Συντελεστές: REUTERS

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο συνόδου κορυφής στο Λονδίνο, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εγκαινίασε ένα πλαίσιο για να καθησυχάσει τους επενδυτές έναντι των πολεμικών κινδύνων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σούνακ εγκαινίασε το Συνέδριο του Λονδίνου για την Ασφάλιση απέναντι στους πολεμικούς κινδύνους, το οποίο προορίζεται να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Μαζί με τους συμμάχους μας, θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για την άμυνα και την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί, στον αγώνα που διεξάγει για να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μπροστά σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, προερχόμενους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η διάσκεψη του Λονδίνου είναι «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προκειμένου να εξασφαλιστούν επενδύσεις στην Ουκρανία, αφαιρώντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια και δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη να δράσουν», σύμφωνα με τον Βρετανό ηγέτη.

Ο Ρίσι Σούνακ αποκάλυψε επίσης ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετες εγγυήσεις για να «ξεκλειδωθεί» ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια 50 δισ. ευρώ για το 2024-2027, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποσχέθηκε προσφορά 1,19 εκατ. ευρώ.

Χαιρετίζοντας αυτή τη βοήθεια, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ήταν σαφής: Το Κίεβο χρειάζεται πιο συγκεκριμένα έργα για να βοηθηθεί η Ουκρανία όχι μόνο να ανοικοδομηθεί, αλλά και να εξελιχθεί σε ισότιμο μέλος του δυτικού κόσμου.

«Πρέπει να περάσουμε από τις συμφωνίες σταπραγματικά έργα», είπε.

Το Κίεβο θέλει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρώτο μέρος ενός σχεδίου για την ανοικοδόμηση της οικονομίας του, δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος της Ουκρανίας πριν από τη διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ανεβάζουν το κόστος του πρώτου έτους του πολέμου σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Λονδίνο είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου και υπολογίζει σε αυτή τη διάσκεψη για να εδραιώσει αυτή τη θέση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα να κάνει περισσότερα για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments