Policy Briefs

Σερβία και Ουγγαρία δημιουργούν κοινή εταιρεία φυσικού αερίου

Σερβία και Ουγγαρία δημιουργούν κοινή εταιρεία φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Κ. Νόβακ, οι πρωθυπουργοί Άνα Μπράμνιτς και Βίκτορ Όρμπαν συμμετείχαν στη σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας φυσικού αερίου SERBHUNGAS doo μεταξύ της σερβικής εταιρείας Srbijagas και της ουγγρικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας MVN Group.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Κ. Νόβακ, οι πρωθυπουργοί Άνα Μπράμνιτς και Βίκτορ Όρμπαν συμμετείχαν στη σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

«Οι σχέσεις μας σήμερα είναι οι καλύτερες όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Το εμπόριο ανέρχεται σε 3,65 δισ. ευρώ, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από πριν. Και αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Ουγγαρία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας, ο τρίτος της ΕΕ», είπε ο Βούτσιτς.

«Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, με τις οποίες εγγυόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων μας. Έχουμε επίσης αποθέματα πετρελαίου και ντίζελ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τα συνολικά 560 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που αποθηκεύονται σήμερα στη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, από την πλευρά του, είπε ότι η Ουγγαρία θέλει η Σερβία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην άμυνα. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε το διασυνοριακό εμπόριο και αναμένουμε από μέλη αυτής της κυβέρνησης να εργαστούν σε αυτό», είπε ο Ούγγρος Πρόεδρος.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η σημερινή ήταν μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λόγω της μακράς και δύσκολης δουλειάς που έχει επενδυθεί σε αυτές τις σχέσεις. Επαίνεσε επίσης το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν είχε οργανωθεί με άλλες χώρες.

Ο Ούγγρος ομόλογός του, Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η Σερβία είναι μια χώρα κλειδί στα Δυτικά Βαλκάνια και η εδραίωση της είναι επίσης επωφελής για την Ουγγαρία. «Η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ουγγαρία. Οι διαφορές που έχουμε δεν κάνουν τη συνεργασία μας πιο δύσκολη, αλλά προσθέτουν αξία σε αυτήν», είπε.

Τόνισε ότι η Ουγγαρία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ότι είναι απαράδεκτο να δεχτούν εκλογές που με ποσοστό συμμετοχής γύρω στο 4%, τα αποτελέσματα ήταν νόμιμα.

Ωστόσο, ο Όρμπαν κάλεσε τον Βούτσιτς να αφήσει ελεύθερους τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς που κρατούνται στη Σερβία. «Τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί, σε παρακαλώ, αγαπητέ Αλεξάνταρ, σκέψου το. Οι εχθροί θέλουν να βλάψουν τη Σερβία. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να ακούτε τη σύσταση της Ουγγαρίας και να επιστρέψετε αυτούς τους τρεις Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, και νομίζω ότι αυτό θα σας βοηθούσε να προωθήσετε τον δικό σας σκοπό. Αυτό σας ζητώ να σκεφτείτε», είπε ο Όρμπαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments