Ελλάδα

Απολογισμός ΚΕΘΕΑ: Στροφή στην κάνναβη και την κοκαΐνη – Eπιβάρυνση της ψυχικής υγείας

Απολογισμός ΚΕΘΕΑ: Στροφή στην κάνναβη και την κοκαΐνη – Eπιβάρυνση της ψυχικής υγείας
Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα.

Τον ετήσιο απολογισμό του για το 2022 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ. Tα φετινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσων ζητούν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ προς την κάνναβη και την κοκαΐνη.

Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι 9 στους 10 που προσέγγιζαν το ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήμερα η αναλογία είναι μόλις 1 στους 3. Έτσι, το 2022 η κάνναβη και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης από 37,5%, η ηρωίνη και τα οπιοειδή από το 31,5% και οι κοκαΐνη και τα αμφεταμινούχα ναρκωτικά από το 27%.

Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα. Συγχρόνως, όσοι κάνουν χρήση ηρωίνης φτάνουν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ύστερα από 20 και πλέον χρόνια πορείας στη χρήση, κατά μέσο όρο στα 37,4% τους έτη, και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών. Για 7 στους 10 βασική δευτερεύουσα ουσία είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διακοπή της χρήσης.

Επιπλέον, μέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, από 22,3% το 2013 σε 38% το 2022. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να απηχεί τη γενικότερη επιβάρυνση των δεικτών ψυχικής υγείας του πληθυσμού ή/και να συνδέεται με τη χρήση νέων συνθετικών ουσιών.

Παρατηρείται, επίσης, αύξηση του ποσοστού, από 26,5% σε 32,5% μέσα στη δεκαετία 2013-2022 όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (HIV/AIDS, ηπατίτιδα C). Η τάση αυτή εγείρει ανησυχία, ακόμα και με δεδομένο ότι στο ίδιο διάστημα έχει μειωθεί αισθητά η ενέσιμη χρήση και η κοινή χρήση σύριγγας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments