Global News

Independent: Ο Πούτιν παραδέχεται ότι ο Wagner χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος

Independent: Ο Πούτιν παραδέχεται ότι ο Wagner χρηματοδοτήθηκε  από το ρωσικό κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023 το ρωσικό ταμείο κατέβαλε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στον μισθοφόρο στρατό, ο οποίος είναι παράνομος στη Ρωσία.

Ο ηγέτης της Ρωσίας Πούτιν δήλωσε αυτήν την Τρίτη ότι η χρηματοδότηση του ομίλου Wagner, ενός ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων παράνομων βάσει της ρωσικής νομοθεσίας και που επαναστάτησε κατά της στρατιωτικής ηγεσίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν πλήρως υπό την ευθύνη του κράτους και ότι σε ένα χρόνο το ταμείο τους μετέφερε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

«Η ομάδα Wagner συντηρήθηκε πλήρως από το κράτος, το υπουργείο Άμυνας και τα κρατικά ταμεία», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους στρατιώτες στο Κρεμλίνο. «Χρηματοδοτήσαμε πλήρως αυτήν την ομάδα», επέμεινε. Ελπίζω ότι κανείς δεν έχει κλέψει τίποτα ή έχει κλέψει ελάχιστα. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, θα το φροντίσουμε  είπε, αφήνοντας να εννοηθεί μια έρευνα για τη χρήση δημοσίου χρήματος από μισθοφόρους. Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι μόνο «μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, το κράτος διέθεσε 86.000 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1 δις δολάρια) για τη συντήρηση του Ομίλου Wagner». Εν τω μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Concord και το αφεντικό του Wagner Πριγκόζιν κέρδισε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 945 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα χρόνο προμηθεύοντας τρόφιμα στον ρωσικό στρατό, είπε.

Ο Πούτιν χειροκρότησε επίσης τον ρωσικό στρατό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτρεψε έναν «εμφύλιο» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της παραστρατιωτικής ομάδας, παρά το γεγονός ότι οι μισθοφόροι έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα και επέστρεψαν στις βάσεις τους με εντολή του αφεντικού τους και πρακτικά χωρίς να βρει αντίσταση, εκτός από κάποια ελικόπτερα που προσπάθησαν να ανακόψουν την προέλαση της στήλης των οχημάτων.

«Ήσουν αντίθετος σε αυτές τις ταραχές, το αποτέλεσμα των οποίων θα ήταν αναπόφευκτα το χάος», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής ενώπιον του στρατού στη Μόσχα. «Στην πράξη απέφυγαν έναν εμφύλιο πόλεμο», πρόσθεσε. Με σοβαρό πρόσωπο και σκυμμένο κεφάλι, ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για τους πιλότους του στρατού που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας «ακολουθώντας το καθήκον τους με τιμή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments