Πολιτική

Καθηγητής Παπαχρήστου: Άκυρη η εκλογή των Σπαρτιατών αν αποδειχθεί ηγετικός ρόλος του Κασιδιάρη

Καθηγητής Παπαχρήστου: Άκυρη η εκλογή των Σπαρτιατών αν αποδειχθεί ηγετικός ρόλος του Κασιδιάρη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Συνέντευξη αναφορικά με το συνταγματικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι Σπαρτιάτες δίνει στον ενημερωτικό ιστότοπο Liberal ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Παπαχρήστος.

Στην ευχέρεια και την κρίση των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων ανήκει το εάν το κόμμα «Σπαρτιάτες» θα εκλέξει αντιπρόεδρο στο προεδρείο της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαχρίστου,  «για να εκλεγεί κανείς αντιπρόεδρος στη συγκεκριμένη θέση, πρέπει να πάρει τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους. Επομένως, αν κάποιος υποψήφιος συγκεκριμένου κόμματος δεν λάβει τις ψήφους αυτές, τότε δεν εκλέγεται και πάμε στον επόμενο. Αυτά ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής».

Ερωτώμενος για το εάν και υπό ποίες προϋποθέσεις θα ήταν συνταγματικά δυνατό να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση προς τους «Σπαρτιάτες», ο καθηγητής δημοσίου δικαίου απαντά πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει νόμου που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, «όταν επιβληθεί προσωρινή κράτηση στον Αρχηγό ή σε περισσότερο από το 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση, επιβάλλεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, μετά από απόφαση της Βουλής».

Στην περίπτωση των «Σπαρτιατών», ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εάν δεν υπάρχουν αντίστοιχες συνθήκες με εκείνες που αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή. Άρα, εν προκειμένω, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

Επίσης, εάν θεωρηθεί ότι στην πραγματική ηγεσία του κόμματος μετέχει καταδικασθείς όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, τότε στοιχειοθετείται λόγος ακυρώσεως της εκλογής όλων των βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει με άσκηση ένστασης ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Υποβάλλεται η ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και αυτό από εκεί και πέρα αποφαίνεται επί του συγκεκριμένου θέματος και ακυρώνει την εκλογή τους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments