Διεθνή

Στους συντηρητικούς τα κλειδιά του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου

Στους συντηρητικούς τα κλειδιά του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο σχηματισμός μιας σταθερής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2024 θα είναι μια δύσκολη εξίσωση και οι φιλελεύθεροι της ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο.

Ο σχηματισμός μιας σταθερής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2024 θα είναι μια δύσκολη εξίσωση και οι φιλελεύθεροι της ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο. Όμως και πάλι δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα της δεξιάς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τον συνεργάτη της EURACTIV, Europe Elects.

Η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ότι η υποστήριξη για το ακροδεξιό και δεξιό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλο και αυξάνεται μόλις ένα χρόνο πριν από τις εκλογές.

Όταν συνυπολογίζονται οι εθνικές δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη σε επίπεδο ΕΕ, κερδίζοντας 161 έδρες -16 έδρες λιγότερες από αυτές που κατέχει σήμερα σύμφωνα με το euractiv.gr

Το ΕΛΚ θα κέρδιζε τις περισσότερες ψήφους σε δέκα κράτη μέλη συνολικά: στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) θα κέρδιζαν περίπου 142 έδρες, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις σημερινές 143 έδρες τους.

Προηγούνται στο Βέλγιο, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Η φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπεται να κερδίσει 87 έδρες, 14 λιγότερες από αυτές που κατέχει σήμερα.

Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Εσθονία, τη Δανία και την Τσεχία.

Η Μελόνι ενισχύει το ECR

Στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, η συντηρητική ομάδα ECR ανέβηκε στις 83 έδρες, αυξάνοντας το ποσοστό της από 66 που είναι σήμερα. Περίπου 28 έδρες θα προέρχονται από το κόμμα Fratelli d’Italia της Τζόρτζια Μελόνι  στην Ιταλία και 19 από το πολωνικό κυβερνητικό κόμμα PiS.

Η ακροδεξιά Ομάδα Identity and Democracy αναμένεται να κερδίσει 69 έδρες, λίγες περισσότερες από αυτές που κατέχει σήμερα (62).

Δεκαεννέα από αυτές τις έδρες θα προέλθουν από το ακροδεξιό κόμμα Alternative for Germany, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη θέση του Γαλλικού Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει 22 έδρες. Η ακροδεξιά ομάδα συγκεντρώνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις στην Αυστρία και τη Γαλλία.

Οι Μη εγγεγραμμένοι προβλέπεται να κερδίσουν 53 έδρες (+6). Το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας, το οποίο ανήκει στους Μη εγγεγραμμένους, αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση.

Οι Μη εγγεγραμμένοι είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα που περιλαμβάνει αριστερά και ακροδεξιά κόμματα που επιλέγουν να μην κάθονται με κάποια πολιτική ομάδα επίσημα.

Το αριστερό στρατόπεδο

Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να κερδίσει 50 έδρες (+13) με τις περισσότερες ψήφους να κατέχει η Ιρλανδία, ενώ η ομάδα των Πρασίνων θα κερδίσει 48 έδρες, 24 έδρες λιγότερες από τις σημερινές.

Ωστόσο, η Αριστερά συνήθως τα πηγαίνει χειρότερα στις εκλογές της ΕΕ, ενώ οι Πράσινοι είναι πιο επιτυχημένοι στην κινητοποίηση του εκλογικού τους σώματος, γεγονός που σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί και να συρρικνωθούν καθώς πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο.

Το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στην Ολλανδία, αλλά δεν είναι σαφές σε ποια ομάδα θα ενταχθεί αυτό το εθνικό κόμμα.

Ένας σταθερός συνασπισμός γίνεται όνειρο θερινής νυκτός

Η απαιτούμενη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή της ΕΕ είναι 353 έδρες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΕΛΚ, το S&D και το Renew θα συνέχιζαν να κατέχουν συνολικά 390 έδρες και θα μπορούσαν να επιτύχουν την πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει, καθώς το ΕΛΚ – τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο – έχει δείξει στροφή προς το ECR.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV, η επικεφαλής της S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρες δήλωσε ότι η συνεργασία με το ΕΛΚ δεν είναι πλέον δυνατή, καθώς «πέρασε την κόκκινη γραμμή της ΕΕ» ψηφίζοντας από κοινού με το ECR.

Η ηγεσία του ΕΛΚ φαίνεται να ευνοεί τη συνεργασία με το ECR, ειδικά μετά τη νίκη της Μελόνι στις ιταλικές εκλογές.

Το ίδιο σενάριο εφαρμόζεται σήμερα στην Ισπανία μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όπου το Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) σχηματίζει κυβερνήσεις συνασπισμού με το Vox του ECR. Δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου αναφέρουν ότι μια συμφωνία PP-Vox βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες, οι 87 έδρες του Renew θα είναι κρίσιμες για τον σχηματισμό πλειοψηφίας στην επόμενη Ευρωβουλή, καθώς τόσο το προοδευτικό στρατόπεδο όσο και ένας δεξιός συνασπισμός θα τις χρειαστούν.

Αλλά και πάλι, δεν θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία 353 εδρών και θα χρειαστούν επιπλέον ψήφοι. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά ID.

ΕΛΚ-ECR μαζί έχουν 244 έδρες, ενώ οι «προοδευτικοί» (S&D, Πράσινοι, Αριστερά της ΕΕ) θα μπορούσαν να πάρουν όλοι μαζί συνολικά 240 έδρες.

Εάν η Renew προσχωρήσει στη συμμαχία ΕΛΚ-ECR -κάτι που η φιλελεύθερη ομάδα έχει αποκλείσει εντελώς λόγω του ECR- τότε μόνο θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία 331 εδρών.

Από την άλλη πλευρά, αν το Renew κλείσει συμφωνία με τους «προοδευτικούς», τότε όλοι μαζί θα μπορούσαν να λάβουν 327 έδρες. Ωστόσο, ορισμένα αριστερά κόμματα-μέλη της ΕΕ είναι ακραία και δύσκολα διαχειρίσιμα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα εκλογικά στοιχεία, θα χρειαστούν πρόσθετες ψήφοι σε κάθε σενάριο και δεν αποκλείεται η σταθερή πλειοψηφία να είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Οι φιλελεύθερες και παραδοσιακά δεξιές παρατάξεις του ΕΛΚ θα διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο -κυρίως οι Σκανδιναβοί και τα γερμανικά δεξιά κόμματα- που αντιτίθενται στη συνεργασία με το συντηρητικό ECR και βλέπουν όλο και πιο αρνητικά αυτή την προσέγγιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments