Global News

FAZ: 50% των Ανατολικογερμανών θέλει αυταρχική διακυβέρνη

FAZ: 50% των Ανατολικογερμανών θέλει αυταρχική διακυβέρνη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Συνολικά, περισσότερα από 3.500 άτομα ερωτήθηκαν σε πέντε από τα Länder από τους συγγραφείς της μελέτης: Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Θουριγγία, Βραδεμβούργο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου ζει περίπου το 20% του πληθυσμού της Γερμανίας.

Στην ανατολική Γερμανία, οι ακροδεξιές θέσεις χαίρουν μεγάλης αποδοχής μεταξύ του πληθυσμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα εκτενούς μελέτης του Πανεπιστημίου της Λειψίας για τις ακροδεξιές θέσεις στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο. «Παρατηρούμε μια αξιοσημείωτη απόκλιση από τη δημοκρατία», λένε οι συντάκτες της μελέτης, από την ομάδα του πολιτικού κοινωνιολόγου Oliver Decker. Λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή σε μια δημοκρατία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συνολικά, περισσότερα από 3.500 άτομα ερωτήθηκαν σε πέντε από τα Länder από τους συγγραφείς της μελέτης: Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Θουριγγία, Βραδεμβούργο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου ζει περίπου το 20% του πληθυσμού της Γερμανίας.  Τα αποτελέσματα είναι πολιτικά εκρηκτικά. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων απαιτούν να σταματήσει η μετανάστευση των μουσουλμάνων. Και σχεδόν το 70% συμφωνεί με την ξενοφοβική δήλωση ότι οι ξένοι έρχονται στη Γερμανία μόνο για να επωφεληθούν από το κράτος πρόνοιας. Ο αντισημιτισμός είναι επίσης ευρέως διαδεδομένος: σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους είπε ότι η επιρροή των Εβραίων είναι πολύ μεγάλη.

Οι πολιτικές θέσεις αντικατοπτρίζονται και στην πρόθεση ψήφου. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ακροδεξιά κόμματα, με τις ιδεολογικές τους προσφορές, έχουν πολλά σημεία σύνδεσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού», γράφουν οι ερευνητές. «Οι υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων . με ακροδεξιές θέσεις». Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στην ανατολική Γερμανία. Μόλις κέρδισε μια περιφερειακή εκλογή στο Sonneberg της Θουριγγίας για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, και τώρα υπάρχει περιφερειάρχης του AfD εκεί, επίσης για πρώτη φορά. Και οι ερευνητές προβλέπουν ότι αυτό το κόμμα έχει πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες τρεις μεγάλες περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία. Για χρόνια, το AfD κερδίζει υποστηρικτές με τις επιθετικές και επίσης ρατσιστικές εκστρατείες του εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων και πολιτικών αντιπάλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το AfD δεν έχει καν εξαντλήσει τις δυνατότητές του στην Ανατολική Γερμανία, επειδή πολλοί υποψήφιοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να ανήκουν στο στρατόπεδο των μη ψηφοφόρων. Μέχρι στιγμής, το AfD έχει επηρεάσει μόνο έμμεσα πολιτικά τα κράτη. Όλα τα άλλα μέρη αρνούνται τη συνεργασία με αυτό το μέρος. Λόγω των ριζοσπαστικών δηλώσεών του, το AfD αναφέρεται ως ύποπτος ακροδεξιός εξτρεμιστής από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, την εσωτερική μυστική υπηρεσία της Γερμανίας. Κομμάτια του κόμματος και οι γύρω του θεωρούνται ακόμη και «επιβεβαιωμένοι ακροδεξιοί». Το κόμμα ζητά ριζική αναδιάρθρωση της κοινωνίας και απειλεί επανειλημμένα με δραστικά πολιτικά μέτρα.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο