Διεθνή

Γαλλία: Νύχτες σύγκρουσης και τρόμου

Γαλλία: Νύχτες σύγκρουσης και τρόμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζητεί τη συνδρομή εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση των ταραχών μετά τον θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζητεί τη συνδρομή εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση των ταραχών μετά τον θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, ανακοίνωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού σε προάστιο του Παρισιού.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τους περιφερειάρχες, οι δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορεία και τραμ) να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας και Κύπρου).

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, μετά από νέα διαδήλωση. “Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ”, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η κηδεία του 17χρονου Ναχέλ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε ο Πάτρικ Ζάρι, δήμαρχος της Ναντέρ, το προάστιο όπου διέμενε ο νεαρός.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο κ. Ζάρι στον Τύπο.

Ε. Μακρόν: Εργαλειοποίηση του περιστατικού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων» μετά από τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, με τον ίδιο να καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» αυτού του τραγικού περιστατικού.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε.

«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε ο Μακρόν.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», συνέχισε.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου».

“Παντελώς αβάσιμη” η κατηγορία του ΟΗΕ για ρατσισμό στις δυνάμεις της τάξης

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα “παντελώς αβάσιμη” την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

“Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη”, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

“Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε”, υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η “Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση”.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι “η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης”.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, “οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας”.

“Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες”, υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments