Ελλάδα

Στο Κοινοβούλιο η δικογραφία για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι

Στο Κοινοβούλιο η δικογραφία για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να παραγραφεί η δίκη και να μείνουν αναπάντητα τα κοινωνικά αιτήματα για απόδοση δικαιοσύνης.

Νέο απρόβλεπτο εμπόδιο στη διεξαγωγή της δίκης των υπευθύνων για τον απολογισμό των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι. Είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να παραγραφεί η δίκη και να μείνουν αναπάντητα τα κοινωνικά αιτήματα για απόδοση δικαιοσύνης. Η κ. Ρένα Δούρου, ωστόσο, παραιτείται από τη βουλευτική της ασυλία.

Ακριβέστερα, η τραγωδία συνέβη πριν από πέντε χρόνια, τον Ιούλιο του 2018, αλλά η δίκη σε πρώτο βαθμό αναβλήθηκε για τις 24 Ιουλίου. Καθώς η βασική κατηγορούμενη είχε εκλέξει τη κ. Λένα Δούρου στη Βουλή, το δικαστήριο ζήτησε και έλαβε την άρση της ασυλίας της πρώην περιφερειάρχη και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή.

Από τη στιγμή που η πρώην περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου είχε εκλεγεί στη Βουλή, η δίκη δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την άρση της ασυλίας του, καθώς η δίκη δεν μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς την άδεια της Βουλής.

Ο φάκελος της υπόθεσης θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο μέσω των εισαγγελικών αρχών, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν το Κοινοβούλιο θα άρει την ασυλία της Λένας Δούρου μέχρι τις 24 του μήνα, οπότε και ανεστάλη η δίκη, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη.

Πάντως, σε δήλωσή της μέσω του δικηγόρου της, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου ανέφερε ότι έχει άρει την ασυλία της για να δικαστεί και αναμένει μια δίκαιη δίκη.

Μετά την εξέλιξη της αναστολής της δίκης λόγω της ιδιότητας της Ρένας Δούρου ως βουλευτή, οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας είναι σοβαρές. Η πολύπαθη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι βρίσκεται πλέον σε χρονικό έλλειμμα, καθώς η πρώτη δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, ενώ δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η δευτεροβάθμια δίκη. Ο αυξημένος κίνδυνος παραγραφής και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι, που είναι κυρίως στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικάζονται για πλημμελήματα, επειδή ήταν αδύνατο να καταδικαστούν κάποιοι από αυτούς για σοβαρά εγκλήματα, ενώ η ανακριτική διαδικασία στην υπόθεση αυτή διήρκεσε πολύ και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Το αίτημα που κατέθεσε ο Βασίλειος Πούλιος για την ανάληψη της ανακριτικής διαδικασίας από τον εφέτη ανακριτή δυστυχώς δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρεθεί στα γρανάζια της καθυστέρησης, του κατακερματισμού και του κινδύνου παραγραφής.

Τελικά, ανακοινώθηκε η απόφαση της Προεδρεύουσας Μαρίας Γαύρη να αναβληθεί η δίκη για τις 24 Ιουλίου. Στο μεταξύ, την πρόθεση της Ρένας Δούρου να άρει την ασυλία της ανακοίνωσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της, Θεόδωρος Σκίνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments