Global News

Handelsblatt: Η Ελβετία θέλει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας

Handelsblatt: Η Ελβετία θέλει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter- @RAFAELdefense

Μετά την Αυστρία, και η Ελβετία θέλει πλέον να συμμετάσχει στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού» ως ουδέτερη χώρα. Η Αλπική Δημοκρατία θέλει να διασφαλίσει την ουδετερότητά της με μια πρόσθετη δήλωση.

Η Ελβετία θέλει να συμμετάσχει ως ουδέτερη χώρα στο ευρωπαϊκό επίγειο σύστημα αεράμυνας Sky Shield. Αυτό ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού. Η υπουργός Άμυνας Viola Amherd θα υπογράψει αντίστοιχη δήλωση προθέσεων την ερχόμενη Παρασκευή στη Βέρνη. Σύμφωνα με τη Βέρνη, είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας να προσανατολίσει την αμυντική της πολιτική με μεγαλύτερη συνέπεια στη διεθνή συνεργασία και να επεκτείνει τη συμμετοχή της σε αυτήν. Αυτό περιλαμβάνει και την «προώθηση της ερευνητικής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών».

Η υπογραφή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας στη Βέρνη. Η Αυστρία ανακοίνωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία Sky Shield το Σάββατο. Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer αναφέρθηκε στην αυξημένη απειλή που δημιουργεί ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Εν όψει της νέας κατάστασης απειλής, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί «να αντέξει από μόνη της αποτελεσματική άμυνα στον εναέριο χώρο», σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων AFP. Τα ουδέτερα κράτη της Ελβετίας και της Αυστρίας διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους βάσει του νόμου περί ουδετερότητας σε πρόσθετη δήλωση. Αυτό αποκλείει, για παράδειγμα, τη συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις, εξήγησε το ελβετικό υπουργείο Άμυνας.

Κάθε χώρα μπορεί να καθορίσει την έκταση της συμμετοχής της στην ασπίδα αέρα. Η προγραμματισμένη συμμετοχή έχει επικριθεί από το ελβετικό λόμπι ουδετερότητας. «Αυτό δεν πάει καλά με μια αυστηρά ουδέτερη Ελβετία», είπε ο Werner Gartenmann από τον όμιλο Pro Switzerland. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, φοβάται ότι το βήμα θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στρατιωτικά εξαρτημένη από ξένες χώρες και το ΝΑΤΟ  και ότι η Ελβετία θα μπορούσε να γίνει στόχος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments