Πολιτική

Μητσοτάκης: Προγραμματικές δηλώσεις με τις «πέντε Ελλάδες»

Μητσοτάκης: Προγραμματικές δηλώσεις με τις «πέντε Ελλάδες»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 θα ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 θα ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του για την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Νέος εκσυγχρονισμός

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αύξηση των απολαβών των εργαζομένων, στην ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη μείωση των ανισοτήτων.

Θα αναπτύξει τη λογική που διατρέχει όλες τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια και η οποία είναι επί της ουσίας ένας νέος εκσυγχρονισμός, αυτός που έχει ανάγκη η χώρα τώρα που συμπληρώνει μισό αιώνα μετά τη Μεταπολίτευση. Με την αφορμή αυτή θα κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και θα φτάσει στο σήμερα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας συλλογικής κίνησης προς τα εμπρός, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, με έναν κοινό παρονομαστή: το αποτέλεσμα.

«Πέντε Ελλάδες»

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις πέντε Ελλάδες, ένα αφήγημα το οποίο είχε χτίσει προεκλογικά: πρόκειται για την Παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται, παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των πολιτών, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη –που θα παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία– και Ψηφιακή Ελλάδα, όπου το 2027 το 90% των δημόσιων υπηρεσιών θα είναι στο gov.gr και σχεδόν όλη η χώρα θα καλύπτεται από 5G, τη Δίκαιη Ελλάδα και, τέλος, την Ισχυρή Ελλάδα.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα – έκπληξη άμεσης εφαρμογής με στόχο τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της ακρίβειας που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:

  • Επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους – θα αφορά 2.800.000 νοικοκυριά.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες και σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
  • Κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Πλέον οι κρατήσεις θα είναι αναλογικότερες και θα υπολογίζονται με βάση το ύψος του πρόσθετου εισοδήματος

Αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στον στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027, ενώ θα υπενθυμίσει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, την καθιέρωση του youth pass από το 2024, την αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και τη μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την αναμόρφωση των μισθολογίων του Δημοσίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή από το 2024 ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τα 850 ευρώ, καθώς στόχος είναι να συγκλίνει με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις αυτές – εφόσον επιβεβαιωθούν – ισοδυναμούν με επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, καθώς προκύπτουν δύο μισθοί επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

  • 70€ με ένα παιδί (από 50€)
  • 120€ με δύο παιδιά (από 70€)
  • 170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments