Global News

Independent: Προς νέα συνάντηση Ερντογάν – Κρίστερσον

Independent: Προς νέα συνάντηση Ερντογάν – Κρίστερσον

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκινά μια ακόμη προσπάθεια διαμεσολάβησης στην ενταξιακή διαμάχη Τουρκίας-Σουηδίας. Έχει προγραμματίσει μια ακόμη κορυφαία συνάντηση στο Βίλνιους.

Μετά τις πολιτικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είχε προγραμματίσει συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους τη Δευτέρα. Θέλει να «κλείσει το χάσμα» που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Είναι «απολύτως δυνατό» να καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση. Οποιεσδήποτε περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν ευπρόσδεκτες μόνο από το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας καθώς και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών και από τις δύο χώρες , είχαν συναντηθεί στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.   Υπήρξε «καλή πρόοδος», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους ομολόγους του Χακάν Φιντάν και Στόλτενμπεργκ: «Ελπίζουμε σε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό είναι, και θέλω να το τονίσω, φυσικά τελικά μια τουρκική απόφαση».

Εκτός από την Ουγγαρία, η Τουρκία είναι η μόνη από τις 31 χώρες μέλη της συμμαχίας της οποίας το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει την πράξη προσχώρησης της Σουηδίας.   Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι καταφύγιο για «τρομοκράτες», δηλαδή μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Επιπλέον, ο Ερντογάν εξέφρασε πρόσφατα έντονη κριτική για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη . Ο Κρίστερσον συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, ο οποίος υποσχέθηκε και πάλι την υποστήριξή του. Όπως η Φινλανδία, έτσι και η Σουηδία είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Φινλανδία είναι μέλος από τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βίλνιους την Τρίτη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments