Διεθνή

Οι ΗΠΑ «συζητούν ενεργά» για τη δημιουργία διεθνούς αστυνομικής δύναμης επέμβασης στην Αϊτή

Οι ΗΠΑ «συζητούν ενεργά» για τη δημιουργία διεθνούς αστυνομικής δύναμης επέμβασης στην Αϊτή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Αϊτή αντιμετωπίζει «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και «εργαζόμαστε για να υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «συζητά πολύ ενεργά» με αυτές άλλων χωρών τη δημιουργία διεθνούς αστυνομικής δύναμης επέμβασης στην Αϊτή, πάμφτωχη χώρα βυθισμένη σε κρίση εξαιτίας της βίας των συμμοριών, δήλωσε χθες Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τζόρτζταουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, όπου βρίσκεται η έδρα της CARICOM (περιφερειακού οργανισμού της Καραϊβικής).

«Διεξάγουμε πολύ ενεργή συζήτηση με χώρες στην περιοχή και πέραν αυτής. Συζητάμε επίσης ενεργά με τα Ηνωμένα Έθνη (…) Ζητούμενο είναι εν μέρει να διασφαλίσουμε πως οι χώρες αυτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δύναμη, και να καταλήξουμε στη χώρα που θα αναλάβει την ηγεσία της. Αυτό είναι κάτι, επαναλαμβάνω, στο οποίο εμπλεκόμαστε πολύ ενεργά», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Αϊτή αντιμετωπίζει «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και «εργαζόμαστε για να υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε.

«Όπως ακούσατε από τους ηγέτες της Αϊτής, από τον αϊτινό λαό (…) υπάρχει συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη για πολυεθνική δύναμη κάποιου είδους για να υποστηρίξει τη δουλειά της αστυνομίας» ώστε να η κατάσταση να γίνει «πιο ασφαλής», επέμεινε.

Πρέπει η αϊτινή κυβέρνηση «να μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο», να μην «κυριαρχούν οι συμμορίες» όπως συμβαίνει σε «τόσες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, ο Αριέλ Ανρί, έχει ζητήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο να σταλεί διεθνής δύναμη στη χώρα του, όμως μέχρι σήμερα καμιά χώρα δεν έχει δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία της αποστολής.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ προχθές Τετάρτη με τον κ. Ανρί στο περιθώριο της συνόδου της CARICOM στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, κάλεσε κατόπιν τη «διεθνή κοινότητα» να «ενωθεί».

Τουλάχιστον 264 άνθρωποι που κατηγορήθηκαν πως ανήκαν σε συμμορίες σκοτώθηκαν από πολιτοφυλακές που αυτοδικούν στην Αϊτή από τον Απρίλιο, δήλωσε χθες Πέμπτη η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη χώρα της Καραϊβικής σε κρίση.

Καθώς η αστυνομία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου βία των συμμοριών, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ομάδες κατοίκων αποφάσισαν να αποδώσουν δικαιοσύνη μόνες τους.

«Ο αϊτινός λαός είναι παγιδευμένος σ’ έναν εφιάλτη που ζει ξύπνιος», σχολίασε νωρίτερα χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς το Σάββατο.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από φρικιαστική. Απάνθρωπες συμμορίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον πληθυσμό της Αϊτής», πρόσθεσε ο Πορτογάλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments