Global News

Associated Press: Οι απειλές της Ρωσίας εγείρουν φόβους για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Associated Press: Οι απειλές της Ρωσίας εγείρουν φόβους για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Πηγή Φωτογραφίας: economytoday.sigmalive.com

Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία δεν θα επεκτείνει μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών πουνα επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα.

Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ρωσία δεν θα επεκτείνει μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία  σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα, με τα πλοία να μην κατευθύνονται πλέον προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι για να αμβλύνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μαζί με μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση των αποστολών των τροφίμων και των λιπασμάτων της.

Η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εξάγει ποσότητες ρεκόρ σιταριού.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την παράταση της Πρωτοβουλίας για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται για την τέταρτη ανανέωσή της τη Δευτέρα. Είναι κάτι που έχουν απειλήσει στο παρελθόν — στη συνέχεια συνέχισαν δύο φορές να επεκτείνουν τη συμφωνία για δύο μήνες αντί για τους τέσσερις μήνες που περιγράφονται στη συμφωνία. Ο ΟΗΕ και άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφη την εύθραυστη συμφωνία, με την Ουκρανία και τη Ρωσία και οι δύο κύριοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, φυτικού ελαίου και άλλων προϊόντων διατροφής στα οποία βασίζονται χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας. Επέτρεψε στην Ουκρανία να αποστείλει 32,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (36,2 εκατομμύρια τόνους) σιτηρών, περισσότερο από το ήμισυ σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των προϊόντων διατροφής όπως το σιτάρι, αφού εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή πέρυσι, αλλά αυτή η ανακούφιση δεν έφτασε στα τραπέζια της κουζίνας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments