Policy Briefs

Στρατιωτική και περιβαλλοντική συνεργασία ΗΠΑ και Σκανδιναβικών χωρών

Στρατιωτική και περιβαλλοντική συνεργασία ΗΠΑ και Σκανδιναβικών χωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά τη συνάντηση, ο Μπάιντεν συμμετείχε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο Ελσίνκι, όπου υποσχέθηκαν συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία και τόνισαν τη διατλαντική ασφάλεια.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπάιντεν συμμετείχε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν ακλόνητα το ΝΑΤΟ στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη εγγυάται και την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, μέσα στην ημέρα, μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τους πρωθυπουργούς των σκανδιναβικών χωρών, η φινλανδική προεδρία εξέδωσε κοινή δήλωση για άλλα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τη «σημασία της προστασίας και της διατήρησης της περιοχής της Αρκτικής και της προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, σε συνεννόηση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αρκτικής». Σύμφωνα με τη δήλωση, οι έξι χώρες στοχεύουν στην «ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καθαρών τεχνολογιών, πόρων και ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακής ασφάλειας, κρίσιμων ορυκτών πόρων και ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού».

Στο μέτωπο της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ και οι σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται να «ενισχύσουν τη συνεργασία σε τεχνολογίες όπως το 5G και το 6G, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η κβαντική τεχνολογία».

Η συνεργασία στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες να «παραμείνουν στην αιχμή του δόρατος», να αναπτύξουν πρότυπα που συνάδουν με «κοινές αξίες και συμφέροντα»  και να «διαφυλάξουν τη δημοκρατία και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments