Global News

CNN: Ο Τζον Κέρι στην Κίνα για τον κλιματικό διάλογο

CNN: Ο Τζον Κέρι στην Κίνα για τον κλιματικό διάλογο

Πηγή Φωτογραφίας: New York Post

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι έφτασε στο Πεκίνο την Κυριακή με τη φιλοδοξία να ξαναρχίσει ο διάλογος για το κλίμα, ένα κρίσιμο θέμα για τους δύο κύριους ρυπαντές στον πλανήτη.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πραγματοποιεί το τρίτο του ταξίδι στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα αισθητές στον πλανήτη, με κύματα καύσωνα σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση και η πρωτεύουσά της, το Πεκίνο, έχει θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου εδώ και εβδομάδες. Ο Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κίνα μέχρι την Τετάρτη, πρόκειται να συναντήσει τον ομόλογό του Xie Zhenhua εκεί.

Από τη Δευτέρα, « η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων » για κλιματικά ζητήματα, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, όταν ο Τζον Κέρι έφτασε στο Πεκίνο. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Τους τελευταίους μήνες, οι επισκέψεις από την Ουάσιγκτον έχουν πολλαπλασιαστεί για την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων: ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετέβη τον Ιούνιο και μετά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στις αρχές Ιουλίου. Κύριοι ρυπαντές του πλανήτη, οι δύο πρώτες παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχουν ανταλλάξει εμπειρίες και απόψεις για το κλίμα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεκίνο διέκοψε τις συζητήσεις για το θέμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν. Το κλίμα φαίνεται τώρα να είναι η επανέναρξη του εμπορίου, μετά από μήνες έντασης.  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει μια μάλλον εγκάρδια και αδιάκοπη σχέση με την Κίνα. Και βρίσκεται τώρα σε θέση κλειδί, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το κλίμα είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο σκληρά ανταγωνιστικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Ο χρόνος τελειώνει: παγκοσμίως, ο μήνας Ιούνιος ήταν ο πιο καυτός που μετρήθηκε ποτέ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κοπέρνικο και τις αμερικανικές υπηρεσίες NASA και NOAA. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν με τη σειρά της η θερμότερη που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments