Οικονομία

Μηδενική παρακράτηση για ποσά έως 5.000 ευρώ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μηδενική παρακράτηση για ποσά έως 5.000 ευρώ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο επιπλέον φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Καμία παρακράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ δεν θα επιβάλλεται στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων, όταν το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Στο σχέδιο αυτό φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που επιθυμεί να θεσπίσει πλαφόν στο ύψος της ετήσιας παρακράτησης εισοδήματος από εργασία των συνταξιούχων που απασχολούνται, είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έτσι εισοδήματα που εισπράττονται από την εργασία μέχρι 4.956 ευρώ το έτος, δεν θα υπόκεινται σε παρακράτηση, ενώ για το ποσό πάνω από αυτό το όριο θα υπάρξει ένα μικρό πέναλτι της τάξης του 10-20%.

Ο επιπλέον φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της εθνικής σύνταξης μετά την αύξηση, διαμορφώνεται πλέον σε 413 ευρώ. Επομένως, το ποσό που αντιστοιχεί στον «κόφτη» ανέρχεται στο ποσό σε 4.956 ευρώ (413 ευρώΧ12).

Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίσουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρυνθούν μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ το χρόνο.

Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και απολαβές από εργασία 400 ευρώ, με την περικοπή του 30% θα εισέπραττε μόλις 700 ευρώ από την σύνταξη και στο σύνολο 1.100 ευρώ (700+400=1.100 ευρώ).

Με το νέο σύστημα θα λαμβάνει ατόφια τα 1.400 ευρώ το μήνα, καθώς η σύνταξή του δεν θα περικόπτεται, ενώ δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση στο εισόδημά του, καθώς είναι κάτω από το όριο της εθνικής σύνταξης.

Το νέο ελκυστικότερο σχέδιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα έρθει στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί άμεσα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments