Policy Briefs

Ο Βούλγαρος πρόεδρος κατηγορεί την Ουκρανία (!) για συνέχιση του πολέμου

Ο Βούλγαρος πρόεδρος κατηγορεί την Ουκρανία (!) για συνέχιση του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ουκρανία επιμένει στη συνέχιση του πολέμου κατά της Ρωσίας καθώς η «σύγκρουση» μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να κλιμακώνεται, δήλωσε ο φιλορώσος Βούλγαρος πρόεδρος Ρουμέν Ράντεφ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε γρήγορη αντίδραση στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σόφια, η οποία ωστόσο δεν ανέφερε ευθέως τον πρόεδρο

Ο Ράντεφ, ο οποίος είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία απομακρύνεται από μια διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, είναι γνωστός για τη ρητορική του υπέρ του Κρεμλίνου και την αντίθεσή του στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μέχρι πρόσφατα, η χώρα διοικούνταν από μια προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Ράντεφ για σχεδόν ένα χρόνο. Σήμερα, ένα κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση συνεδριάζουν και έχουν εντολή από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό μεταξύ των κομμάτων Δημοκρατική Βουλγαρία και Συνεχίζουμε την Αλλαγή.

«Η Ουκρανία επιμένει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Ο λογαριασμός πληρώνεται από όλη την Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος έχει πολλές διαστάσεις, όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά και οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές. Αποτελεί απειλή και κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη », είπε ο Ράντεφ την Παρασκευή, χωρίς να αναφερθεί ούτε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.

«Αυτοί που μας κυβερνούν προσπαθούν μανιωδώς να μας πείσουν ότι στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια ενισχύουν την ασφάλειά μας. Αντιθέτως, όλοι βλέπουμε ότι αυτή η σύγκρουση επιδεινώνεται. Τα θύματα είναι ολοένα και περισσότερα. Όσο περισσότερα όπλα απορροφά αυτή η σύγκρουση, τόσο περισσότερα θύματα υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πόλεμος », συνέχισε ο Ράντεφ.

Αργότερα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σόφια είπε ότι μόνο οι υποστηρικτές του καθεστώτος του Κρεμλίνου αποκαλούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία σύγκρουση. Το όνομα του Ράντεφ δεν αναφέρθηκε.

«Η Ουκρανική Πρεσβεία στη Βουλγαρία δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ουκρανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης. Από το 2014, ο ουκρανικός λαός υπερασπίστηκε ηρωικά την εδαφική του ακεραιότητα και κυριαρχία. Η Ρωσία, ως τρομοκρατικό κράτος, συνεχίζει την ένοπλη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, κλιμακώνει τις απειλές και τον πυρηνικό εκβιασμό της εναντίον μιας δημοκρατικής διεθνούς κοινότητας », αναφέρεται στη θέση.

Λέει ότι το να κατηγορείς την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από τη γείτονά της, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες στην Ευρώπη υπέρ της ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Η πρεσβεία ισχυρίζεται επίσης ότι η χορήγηση αμυντικών κονδυλίων στην Ουκρανία δεν οδηγεί σε περισσότερα θύματα και καταστροφές, αλλά σώζει τις ζωές απλών πολιτών, των οικογενειών και των παιδιών τους, καθώς και από τα σπίτια τους.

«Η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία αποτελεί επίσης εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας» , υπογραμμίζει η ουκρανική πρεσβεία.

Η πρεσβεία ευχαρίστησε επίσης τη Βουλγαρία “για τη βοήθειά της και τη συνεχή υποστήριξή της στον πολιτικό, στρατιωτικό-τεχνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα” .

«Όταν ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έχει τη δική του άποψη — όταν υπέγραψε τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ή όταν επαναλαμβάνει ορισμένα λόγια υποστήριξης προς τη Ρωσία που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρουσιάζουν ως θέση τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ, σχολιάζοντας τα σχόλια του Ράντεφ λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Ντένκοφ, ο προεδρικός θεσμός είναι ένοχος για συνεχείς προκλήσεις, αλλά αρνείται να μπει στο παιχνίδι του κ. Ράντεφ.

«Αυτός που επιμένει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο είναι ο κύκλος γύρω από τον Πούτιν. Ξεκίνησαν τον πόλεμο », είπε ο Ντένκοφ, προσθέτοντας ότι το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας είναι να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, «και αυτό μπορεί να γίνει σε μια μέρα εάν η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από το βουλγαρικό έδαφος. «Ουκρανία» .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments