Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σιγή ασυρμάτου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Σιγή ασυρμάτου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αποτελεί κατά κύριο λόγο άξονα της πράσινης στρατηγικής με την οποία θεραπεύεται η προεδρική ανησυχία για τη διάδοχη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκκωφαντική σιωπή της Χαριλάου Τρικούπη για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτέλεσμα της έκφρασης ενός θεσμικού τακτ ή του πολιτικού πολιτισμού που τονίζει κατά αποκλειστικότητα δια της στάσης του ο Νίκος Ανδρουλάκης και το κόμμα που ηγείται. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αποτελεί κατά κύριο λόγο άξονα της πράσινης στρατηγικής με την οποία θεραπεύεται η προεδρική ανησυχία για τη διάδοχη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής αποτελεί μια προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο Ανδρουλάκης να βρεθεί ανάμεσα στις μυλόπετρες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται να έχει το προβάδισμα για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η σπείρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την αποχώρηση Τσίπρα θα οδηγήσει σε πολιτική άνοιξη δεν είναι σίγουρη. Αυτό είναι ένα από τα καμπανάκια που χτυπάνε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για την αξιολόγηση των δεδομένων επιβάλλοντας σιγή ασυρμάτου στη Χαριλάου Τρικούπη- στο ΠΑΣΟΚ θέλουν ο διάδοχος του Τσίπρα να επιλέξει την αριστερή στροφή ως κυρίαρχο δόγμα της ηγεσίας.

Το μήνυμα των ειδικών προς τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι αυτό που δεν χρειάζεται η προεδρία του σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν μια περίπτωση όπως αυτή της Αχτσιόγλου. Αυτό μεγεθύνει τους πολιτικούς φόβους για την αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της εφαρμοσμένης πολιτικής και τις επιπτώσεις της στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Επίσης, στην εσωκομματική συζήτηση, η παρουσία του Ανδρουλάκη στην πρώτη Βουλή, αν και ικανοποιητική ως προς τον θεσμικό της χαρακτήρα, σαφώς δεν είχε πολιτική απήχηση.

Πιθανόν να σχηματιστεί ένα πολιτικό δίδυμο με σαφώς ελκυστικά χαρακτηριστικά, ιδίως αν αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η δυσφορία των Πρασίνων απέναντι στον κύριο αντίπαλό τους στον αγώνα της κεντροαριστεράς για την ηγεμονία επιτείνεται και από άλλες παραμέτρους που συμπληρώνουν την ανάλυση κινδύνου μιας πιθανής νίκης της Έφης Αχτσιόγλου στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, σε πολιτικό επίπεδο σημειώνεται η ιδιαίτερη βαρύτητα των προσωπικοτήτων που συνθέτουν τους υποψηφίους.

Υποστηρικτές με μετριοπαθές προφίλ όπως ο Αλέξης Χαρίτσης που δεν ενεργοποιούν πολιτικά αντανακλαστικά με που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τη βασική δεξαμενή στην οποία απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Στοιχείο προβληματισμού είναι ότι με την ανάδειξη Αχτσιόγλου θα υποχωρήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα στη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Συναίσθημα που είχε ως βασικό παράγοντα διέγερσης το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το φόντο εντείνονται οι εισηγήσεις και πυκνώνουν οι πράσινες φωνές για την εξεύρεση ενός πεδίου συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτο παράδειγμα αυτής της σύγκλισης μάλιστα προτείνεται η συνεργασία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments