Global News

CNBC: Η Κίνα ασκεί κριτική στην Ταιβάν για προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ

CNBC: Η Κίνα ασκεί κριτική στην Ταιβάν για προγραμματισμένη  επίσκεψη στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Μια προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι τον Αύγουστο τροφοδοτεί νέες εντάσεις με την Κίνα. Η Κίνα αντέδρασε σε προηγούμενες στάσεις διέλευσης με στρατιωτικούς ελιγμούς.

Μια προγραμματισμένη στάση διέλευσης στις ΗΠΑ από τον Ταιβανέζο κορυφαίο πολιτικό Γουίλιαμ Λάι τον Αύγουστο προκαλεί νέες εντάσεις με την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ταϊβάν τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Lai σχεδιάζει να ταξιδέψει στην ορκωμοσία του Προέδρου της Παραγουάης Santiago Pena τον Αύγουστο "για να τονίσει τη σημασία των διπλωματικών σχέσεων της Ταϊβάν με την Παραγουάη" – και να κάνει μια στάση στις Ηνωμένες Πολιτείες στο ταξίδι του στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Οι Ταϊβανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τακτικά στάσεις στις ΗΠΑ όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να συναντηθούν με βασικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει δριμύτατα τις σύντομες παραμονές στις ΗΠΑ, καθώς θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισμένη από την Κίνα επαρχία. Το καθεστώς της Ταϊβάν είναι ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αμέσως ήρθε μια διαμαρτυρία από το Πεκίνο: «Η Κίνα είναι ενάντια σε κάθε μορφή ανοχής και υποστήριξης των αυτονομιστικών δυνάμεων για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Alexander Tah-ray Yui είπε στους δημοσιογράφους ότι οι στάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν «άνεση, ευκολία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια». Προηγούμενες στάσεις από πολιτικούς της Ταϊβάν έχουν επανειλημμένα αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα. Τον Απρίλιο, το Πεκίνο πραγματοποίησε μια τριήμερη στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης αποκλεισμού του νησιού μετά τη συνάντηση του αρχηγού της πλειοψηφίας της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Λάι στις ΗΠΑ επικρίνεται επίσης επειδή είναι υποψήφιος για την προεδρία του 2024 και οι προεδρικοί υποψήφιοι συνήθως συζητούν την υποψηφιότητά τους με αξιωματούχους των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments