Policy Briefs

Η Πολωνία μηνύει την Γερμανία για παράνομη εισαγωγή αποβλήτων

Η Πολωνία μηνύει την Γερμανία για παράνομη εισαγωγή αποβλήτων

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr

Η Βαρσοβία θα μηνύσει το Βερολίνο στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν κατάφερε να αφαιρέσει 35 τόνους απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Πολωνία από γερμανικές εταιρείες και αποθηκεύτηκαν σε επτά τοποθεσίες στη χώρα. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη (18 Ιουλίου) η Πολωνή υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Anna Moskwa.

Σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο, η πολωνική κυβέρνηση είχε ήδη εκφράσει την προθυμία της να μηνύσει τη Γερμανία για τα απόβλητα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι ήδη αυτή την εβδομάδα η καταγγελία θα υποβληθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης », είπε η Moskwa την Τρίτη.

Μη εκκενώνοντας τα απόβλητα, «τα οποία οι Γερμανοί δεν θέλουν να πάρουν πίσω ή των οποίων τη συγκομιδή δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν», το Βερολίνο υπεκφεύγει των ευθυνών του και παραβιάζει την πολιτική των συνθηκών της ΕΕ, κατηγόρησε ο Jacek Ozdoba, αναπληρωτής υπουργός Κλίματος. .

Όταν η πολωνική κυβέρνηση εξέφρασε την επιθυμία της να μηνύσει τη Γερμανία για ζητήματα απορριμμάτων τον Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Κλίματος είπε ότι η Γερμανία «αποφεύγει θεμελιώδη πράγματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος» . Επιπλέον, είχε προειδοποιήσει ότι η Πολωνία δεν θα δεχόταν ότι ένα δήθεν φιλοευρωπαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό κράτος μετέφερε τα απόβλητά του σε άλλη χώρα.

Η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ οφείλεται στην έλλειψη απάντησης του Βερολίνου στις επιστολές που έστειλε η Πολωνία στη Γερμανία σχετικά με αυτό το θέμα από τον Μάιο του 2019. πέρυσι, δήλωσε η κυβέρνηση.

Μεταξύ 2015 και 2019, η ετήσια ποσότητα απορριμμάτων που εισάγονται στην Πολωνία από άλλες χώρες αυξήθηκε σε περισσότερους από 400.000 τόνους, το 61% των οποίων προέρχονταν από τη Γερμανία.

Ωστόσο, το 2022, για πρώτη φορά, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα απόβλητα (350.000 τόνοι) από ό,τι εισήγαγε (300.000 τόνοι), σύμφωνα με τη Γενική Επιθεώρηση Προστασίας του Περιβάλλοντος (GIOŚ ).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments