Policy Briefs

Κομισιόν: Το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση της Φιόνα Σκοτ Μόρτον

Κομισιόν: Το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση της Φιόνα Σκοτ Μόρτον

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον δεν θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού που της προσφέρθηκε.

Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον δεν θα αναλάβει τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού που της προσφέρθηκε.«Ταφόπλακα» στην υποψηφιότητα της κορυφαίας Αμερικανίδας οικονομολόγου θεωρείται πως αποτέλεσε σχόλιο του Γάλλου προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησε κριτική κατά της επιλογής υποψηφίου που δεν προέρχεται από χώρα μέλος της Ε.Ε.

«Δεδομένης της διαμάχης που έχει προκύψει λόγω της επιλογής μη Ευρωπαίου για τη θέση και τη σημασία να υπάρχει πλήρης υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσωπο, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή αποφάσεων, αποφάσισα ότι η καλύτερη πορεία είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου», ανέφερε η Σκοτ Μόρτον σε επιστολή που δημοσίευσε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο Twitter το πρωί της Τετάρτης.

Η απόφαση της Σκοτ Μόρτον να αποσυρθεί ήρθε στο «παρά πέντε», καθώς η Κομισιόν επρόκειτο να συζητήσει σχετικά με τον διορισμό της σήμερα Τετάρτη. Πέντε Επίτροποι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την επιλογή της Βεστάγκερ και της προέδρου, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Brussels Playbook.

Οι δεσμοί της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Yale με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft και η Apple, είχαν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, καθώς θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών σχετικά με τις ψηφιακές αγορές, καθώς και για πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που αποσκοπούν στο να τιθασευτούν ακριβώς αυτές τις εταιρείες.

Η Σκοτ Μόρτον θα ήταν επίσης η πρώτη μη πολίτης της Ε.Ε. που θα αναλάμβανε ένα τόσο υψηλόβαθμο πόστο στην Επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Στρατηγική αυτονομία»

Τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της επιλογής, ζητώντας από την Επιτροπή να ανακαλέσει. Την Τρίτη, ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «επιφυλακτικός» και τόνισε ότι η κίνηση δεν ήταν «συνεπής» ως προς τους στόχους στρατηγικής αυτονομίας των Βρυξελλών

Ποια είναι η Σκοτ Μόρτον

Η Σκοτ Μόρτον είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αργότερα εργάστηκε για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon.

Για να επιτραπεί ο διορισμός της, η Επιτροπή έπρεπε να πιέσει για παρέκκλιση από νομική απαίτηση σύμφωνα με την οποία μόνο πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να αναλαμβάνουν καθήκοντα σε τόσο ευαίσθητες θέσεις.

Θέση – «κλειδί»

Το τμήμα ανταγωνισμού θεωρείται το πιο ισχυρό της Επιτροπής, καθώς έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει συγχωνεύσεις, να ελέγχει και να απαγορεύει τις επιδοτήσεις που χορηγούν οι κυβερνήσεις και να επιβάλλει νέους κανόνες σε εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon.

Παρόλο που ο επικεφαλής οικονομολόγος δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, ο ρόλος του είναι κομβικός και ασκεί μεγάλη επιρροή στην καθοδήγηση της αντιμονοπωλιακής πολιτικής, ενώ έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες της Ε.Ε. σχετικά με τις εταιρείες.

Ποιοι Επίτροποι αντέδρασαν

Πέντε επίτροποι έστειλαν επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν ζητώντας της να επανεξετάσει την επιλογή. Στην επιστολή, ζητούσαν να δοθεί η ευκαιρία να «επανεκτιμηθεί» ο διορισμός και να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση πριν από τη λήψη αποφάσεων. Εφόσον δεν έχει διεξαχθεί αυτή η συζήτηση, ο διορισμός δεν πρέπει να προχωρήσει, ανέφεραν.

Την επιστολή υπέγραψαν οι Επίτροποι Τζοζέπ Μπορέλ (επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, από την Ισπανία), Τιερί Μπρετόν (επικεφαλής βιομηχανίας, Γαλλία), Ελίζα Φερέιρα (συνοχή, Πορτογαλία), Πάολο Τζεντιλόνι (οικονομία, Ιταλία) και Νίκολας Σμιτ (απασχόληση και κοινωνικά δικαιώματα, Λουξεμβούργο).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments