Global News

CNBC: Η Κίνα προτείνει συνομιλίες με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα

CNBC: Η Κίνα προτείνει συνομιλίες με την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα

Πηγή Φωτογραφίας: East Asia Forum

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Γι, πρότεινε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας στην Ινδονησία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo την Κυριακή.

Η πρόταση θεωρείται ως ένδειξη προθυμίας για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των τριών χωρών και η Ιαπωνία θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η Kyodo, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, επέκριναν τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, από το εμπόριο μέχρι την αυτονομία της Ταϊβάν, έχουν ενταθεί. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο και το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσει την Κυριακή.

Ο Γι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Yoshimasa Hayashi συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας συνάντησης της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία στις 14 Ιουλίου. Συζήτησαν ένα ιαπωνικό έργο για την απόρριψη λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο που εμποδίζει τη διεξαγωγή μιας ταχείας συνάντησης μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Η Ιαπωνία μετέφερε την πρόταση του Γι για τις συνομιλίες στη Νότια Κορέα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments