Nέα της αγοράς

Πώς η Eurobank θα γίνει η πρώτη 100% ιδιωτική τράπεζα – Το χρονοδιάγραμμα

Πώς η Eurobank θα γίνει η πρώτη 100% ιδιωτική τράπεζα – Το χρονοδιάγραμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία αναμένεται να εκκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου με την εξαγορά του μεριδίου 1,4% που κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η λίστα με τους υποψήφιους συμβούλους του ΤΧΣ που θα “τρέξουν” τη διαδικασία βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα επιλέξει τον επικρατέστερο σύμβουλο βάσει οικονομικής προσφοράς.

Η λίστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει γνωστά ονόματα του investment banking που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως  Morgan Stanley, JP Morgan, Societe Generale, UBS, City, Bank of America κ.α.

Η διαδικασία της επιλογής συμβούλου αποεπένδυσης για τη Eurobank κινήθηκε παράλληλα με την κατάρτιση των τριών μητρώων 45 συνολικά χρηματοοικονομικών συμβούλων τα οποία θα λειτουργήσουν ως δεξαμενή επιλογής συμβούλων αποεπένδυσης για μερίδια που θα διαθέσει το ΤΧΣ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο λόγος που η Eurobank πήρε πρώτη “σειρά” στη διαδικασία αποεπένδυσης είναι ότι έχει ήδη γνωστοποιήσει από τον Μάιο την πρόθεσή της να επαναγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου διοχετεύοντας έτσι τη ρευστότητα που δεν αξιοποιήθηκε για τη διάθεση μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας αποκάλυψε ότι η τράπεζα είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ώστε να καταθέσει το αίτημα προς έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, πρόκειται για μια συναλλαγή  που αποτελεί μια έμμεση ανταμοιβή μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. “Δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή”, υπογράμμισε.

Πράγματι, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη παρείχε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξουσιοδότηση να αποκτήσει το μερίδιο του ΤΧΣ σε ορίζοντα έξι μηνών με εύρος προσφερόμενης τιμής ανά μετοχή 1,10 έως 1,90 ευρώ.

Η τελική προσφερόμενη τιμή θα εξαρτηθεί από τις χρηματιστηριακές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τον χρόνο υποβολής της στο ΤΧΣ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σήμερα (κλείσιμο 24.07.23) στα 1,64 ευρώ, ενισχυμένη κατά 54,5% από την αρχή του έτους.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν, πάντως, ότι τόσο η υποβολή της πρότασης από τη Eurobank όσο και η αποδοχή της από το ΤΧΣ θα ολοκληρωθούν εντός Σεπτεμβρίου μετά από ανταγωνιστική διαδικασία όπως προβλέπει ο αναθεωρημένος νόμος του 2022 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου.

Εκτιμάται δε ότι, λόγω του μικρού ποσοστού και του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος από την ίδια την τράπεζα, δεν θεωρείται προαπαιτούμενο για την επένδυση η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως ισχύει για τα υπόλοιπα ποσοστά του Δημοσίου σε Πειραιώς, Alpha και Εθνική.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank αναμένεται να κόψει το “νήμα” μιας κρίσιμης διαδικασίας διάθεσης των μεριδίων του Δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η οποία αναμένεται να εκκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments