Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλίσεις και αποκλίσεις στο εσωκομματικό τοπίο

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλίσεις και αποκλίσεις στο εσωκομματικό τοπίο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ήταν λίγο κατακερματισμένη πρόσφατα και, εκτός από μερικές λήψεις, ο βαθμός αντιπαράθεσης δεν ήταν υψηλός, υπήρχε ανάγκη να προστατευθεί θεσμικά η διαδικασία αυτή

Η κλειστή σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής υπό τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ράνιας Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γιώργο Βασιλειάδη στην Κουμουνδούρου έφερε τους τέσσερις υποψηφίους (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) για την προεδρία του κόμματος κοντά και σε μια ανίχνευση προθέσεων, αλλά και σε μια καταγραφή των θέσεών τους για τα διαδικαστικά (που πάντα είναι και πολιτικά).

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ήταν λίγο κατακερματισμένη πρόσφατα και, εκτός από μερικές λήψεις, ο βαθμός αντιπαράθεσης δεν ήταν υψηλός, υπήρχε ανάγκη να προστατευθεί θεσμικά η διαδικασία αυτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Εκεί προέκυψαν διάφορες αποχρώσεις σε θέματα όπως το ποιος θα μπορούσε να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο (μέλη ή φίλοι) και, φυσικά, πώς ή πότε θα διεξαγόταν το ντιμπέιτ. Όλοι συμφώνησαν ότι ο χρόνος ήταν λίγος, αλλά ακόμη και μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο, αναδείχθηκε η υιοθέτηση και η ανάγνωση του καθενός από τους τέσσερις για το κόμμα, την ταυτότητα και την πλεύση του χώρου στη μετά τον Τσίπρα εποχή.

Ας ξεκινήσουμε από τις πρώτες αποφάσεις.

Το κόμμα ξεκινά μια κεντρική καμπάνια με το σύνθημα “Ελάτε να ψηφίσετε”. Η διαδικασία θα είναι η ίδια με τη διαδικασία που εξέλεξε τον Τσίπρα από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν την ημέρα των προεδρικών εκλογών (10 Σεπτεμβρίου), να εγγραφούν ως μέλη και να ψηφίσουν. Θα συσταθεί επίσης μια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), με περισσότερα από 700 εκλογικά τμήματα και 3.000 εκλογικούς αντιπροσώπους.

Η Εφη Αχτσιόγλου

Πώς φτάσανε εδώ; Η πλευρά της Αχτσιόγλου κινείται προσεκτικά με τις κομματικές διαδικασίες και θεωρεί πως σωστά ο οδικός χάρτης ακολουθεί τη διαδικασία που είχε ξανακάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου. «Θα πρέπει να φέρουμε εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ στη ζωή των μελών και των φίλων μας και όχι να περιμένουμε να χωρέσουν όλοι και όλες σε ένα προκατασκευασμένο κοστούμι», είχε πει στην ΚΕ του κόμματος που ανακοίνωσε την πλατφόρμα της.

Είναι θετική με το ντιμπέιτ επίσης αλλά όχι για άμεσα, τέλη Ιουλίου, λόγω πύρινων μετώπων. Και οι περιοδείες της ξεκινούν αυτή την εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη και μετά από τα Γιαννιτσά, τη γενέτειρά της.

Ο Νίκος Παππάς

Ο πρώτος που έθεσε την ιδέα των ντιμπέιτ και μάλιστα δύο τον αριθμό – πρότεινε και δεύτερο πριν από το συνέδριο (κανείς άλλος δεν θέλει άμεσα τηλεμαχία πάντως) – ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο Παππάς θέλει να τηρηθεί το καταστατικό ως προς το ποιοι θα ψηφίζουν ενώ εμμένει σε μια στρατηγική απεύθυνσης στους μεσαίους, αφού την Παρασκευή είδε τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε ένα ντιμπέιτ που θα έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικού διαλόγου επιμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δίνει έμφαση στο ταυτοτικό μέρος της συζήτησης, ενώ θέλει και διαδικασίες εκλογής καρμπόν όπως αυτές που έχουν ξαναγίνει με την εκλογή Τσίπρα. Η ίδια η υφή επίσης των περιοδειών του τον διαφοροποιεί αφού οι παρουσίες του δεν θα έχουν έναν στενό αρχηγικό χαρακτήρα αλλά τη μορφή προγραμματικών εκδηλώσεων, όπως αυτή που σχεδιάζει για την πράσινη μετάβαση στην Κρήτη με τους συνεργάτες του.

Ο Στέφανος Τζουμάκας

Η πλευρά Τζουμάκα, τέλος, προσήλθε στην όλη διαδικασία εκλογής με τη βολή πως απαιτείται Πολιτική, όχι συνδικαλισμός αλλά και με μια άποψη πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι ένα κόμμα μηχανισμών αλλά ένας λαϊκός χώρος με απεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments