Οικονομία

Νέα αύξηση επιτοκίων με “θύμα” τους δανειολήπτες

Νέα αύξηση επιτοκίων με “θύμα” τους δανειολήπτες

Πηγή Φωτογραφίας: ECB//pagenews.gr

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3,75%. Εν αναμονή της σημερινής αύξησης -της ένατης κατά σειρά- το Euribor τριμήνου διαμορφώνεται στο 3,705%.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν σε δηλώσεις τους στο Capital.gr ότι οι πιθανότητες να δούμε νέα αύξηση επιτοκίων στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο είναι μικρές.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι λαμβάνει πλέον τις αποφάσεις της με βάση τα τρέχοντα δεδομένα με έμφαση στον πληθωρισμό δεδομένου ότι η διασφάλιση σταθερότητας τιμών συνιστά τη βασική της αποστολή.

Ποιους πλήττει η νέα αύξηση

Το ράλι των επιτοκίων, που αγγίζει τις 4,25 μονάδες βάσης το τελευταίο 12μηνο, πλήττει πρωτίστως τους νέους δανειολήπτες, καθώς και τις επιχειρήσεις, που εξυπηρετούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Εξαίρεση αποτελούν οι οφειλέτες με ενήμερο στεγαστικό δάνειο, το οποίο εκταμιεύτηκε έως τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς προστατεύονται από νέες αυξήσεις των επιτοκίων έως τον Μάιο του 2024 στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των τραπεζών με στόχο την ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τραπεζικές χορηγήσεις, οι επιπτώσεις της ραγδαίας νομισματικής σύσφιξης έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές το τελευταίο έτος στη ζήτηση τόσο για επιχειρηματικά όσο και για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που κατέγραφε βουτιά τα προηγούμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών παρουσιάζει ανάκαμψη -πολύ δυναμική στα στεγαστικά και λιγότερο δυναμική στα επιχειρηματικά, ενώ κινείται σταθεροποιητικά στα καταναλωτικά δάνεια.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κυρίως χάρη στο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους -το γνωστό “Σπίτι μου”- το οποίο κατόρθωσε να αντιστρέψει την αρνητική τάση στις τραπεζικές χορηγήσεις που έχει επιφέρει η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, σχολιάζει η κεντρική τράπεζα, εκτιμώντας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 η ζήτηση για στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να στηρίξουν τη ζήτηση για νέα δάνεια, πηγές του κλάδου αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι συστημικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια εις βάρος της κερδοφορίας τους -η οποία έχει ούτως ή άλλως συμπιεστεί στο σκέλος των χορηγήσεων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments