Πολιτική

Άδωνις: Μεγάλο έγκλημα η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

Άδωνις: Μεγάλο έγκλημα η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Adonis Georgiadis

Σε εργασιακά θέματα αλλά και σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε εργασιακά θέματα αλλά και σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό του κ. Γιώργου Πατούλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Δεν έχω να σχολιάσω. Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία και μετά να με ρωτήσετε. Οι συμπεριφορές των δημοσίων προσώπων πάντα κρίνονται 24 ώρες το 24ωρο από τους συμπολίτες μας. Και όλοι όσοι έχουμε δημόσια αξιώματα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας. Από εκεί και πέρα τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος σε όσους έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας, που χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και αγρότες. Αυτοί, καίτοι έχουν πληρώσει ένσημα αρκετά χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους παρά μόνον εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 ευρώ και πάνω και ρυθμίζοντας τις 20.000 ευρώ σε εξήντα δόσεις. Αυτό ισχύει σήμερα.

Αυτό που πλέον μπορούμε να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε το κόστος, το οποίο θα ανέβαζε το όριο αυτό περίπου στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου στις 8.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. Η ρύθμιση στοχεύει στο να ξεκαθαρίζουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να υπάρξουν. Και δεν μπορεί να υπάρξει γιατί η Ελλάδα είναι σε φάση που θέλει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα και οι πολλές δόσεις αποτελούν για τους ξένους το «κόκκινο πανί». Η Ελλάδα έχει ένα εθνικό στόχο και εγώ δεν θα έθετα ποτέ σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο μόνο και μόνο για να ασκήσω πολιτική. Άρα κάθε πολιτική δόσεων με τον ΕΦΚΑ θα είναι πάντα σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών».

Αναφορικά με το ζήτημα των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα συζητηθεί και η σχετική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Είναι μια σημαντική διάταξη. Με αυτήν πιστεύω ότι θα αυξήσουμε το εισόδημα πάρα πολλών συνταξιούχων στην Ελλάδα, κυρίως αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Σχετικά  με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο Άδωνις είπε ότι «αυτό έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις, που θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να μην δουλεύει μόνο σε έναν εργοδότη, αλλά σε πολλαπλούς εργοδότες. Υπάρχουν επίσης διατάξεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προβλέπεται επίσης η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη γραφειοκρατία».

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ταξίδι στο Ηράκλειο Κρήτης, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Ο τελευταίος Άτλας έχει περίπου 32.00 εκκρεμείς συντάξεις. Διαπιστώθηκε ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση ως προς την έκδοση συντάξεων. Η έκδοση είναι κατά δύο φορές πιο αργή από τον εθνικό μέσο όρο. Πήγαμε λοιπόν με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κάναμε συσκέψεις και στις τρεις τοπικές διευθύνσεις. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια σοβαρή ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών. Σε τρεις – τέσσερις μήνες θα ξαναπάω στο Ηράκλειο, για να διαπιστώσω αν θα υπάρχει βελτίωση. Πιστεύω πως θα σεβαστούν όλοι τις συμφωνίες που κάναμε. Έχω σκοπό να βρίσκομαι επάνω από αυτά τα προβλήματα.

Επισκέφθηκα επίσης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Είχα μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον εκεί πρόεδρο. Συμφωνήσαμε ότι θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες συγκομιδής Οκτώβριο – Νοέμβριο στην Κρήτη και θα στείλουμε εργάτες από την Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή θα στείλουμε εργάτες από μια περιοχή με μεγάλη ανεργία σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση εργατικού δυναμικού. Εάν αυτό το σύστημα δουλέψει, θα το επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την κοινωφελή προγράμματα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση. Απολύτως καμία. Έχω βγάλει δελτίο Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πλέον το πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «μαύρης εργασίας», ο Ά. Γεωργιάδης παρατήρησε: «Γίνονται έλεγχοι και η μαύρη εργασία έχει καταπολεμηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Το πρόστιμο για την επιχείρηση που έχει εργαζόμενο που δεν τον έχει δηλώσει είναι 10.500 ευρώ.

Σήμερα, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η υποδηλωμένη εργασία. Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα γνωρίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό ποιοι εργάζονται και για πόσο χρόνο. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα υπάρχει για την υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίζεται σαν ανασφάλιστος.

Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα εναντίον του εργαζομένου. Είναι έγκλημα εναντίον των συναδέλφων γιατί νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Θα είμαστε τελείως αμείλικτοι ως προς τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Οι δε έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί».

Ερωτηθείς για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο Άδωνις τόνισε: «Υπάρχει τώρα μεγαλύτερος φόρτος στις επικουρικές συντάξεις. Έχουμε περίπου 45 χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Στόχος μου είναι στο τέλος του χρόνου να έχουμε πέσει περίπου στις 25.000. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πιάσουμε τον στόχο».

Σχετικά με το πότε θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, ο υπουργός επισήμανε: «Η ανεργία πέφτει πιο εύκολα από το 19% στο 18% παρά από το 11% στο 10%».

Ω προς τις αυξήσεις συντάξεων, αναφέρθηκε: «Από 1ης Ιανουαρίου θα έχουμε αύξηση των συντάξεων. Οι αυξήσεις εξαρτώνται από την πρόοδο της οικονομίας. Η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Πιστεύω ότι και την επόμενη χρονιά θα πάμε καλά. Η πιο επώδυνη και η πιο άδικη απόφαση που πήραμε την εποχή των μνημονίων ήταν η περικοπή των συντάξεων. Ήταν όμως αναγκαστικό ζήτημα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε όμως και την αδικία και τη ζημιά που προκαλέσαμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας».

Ερωτηθείς για τις πυρκαγιές, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε: «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έχουμε δώσει αναστολή πληρωμών στον ΕΦΚΑ και μια σειρά ρυθμίσεων. Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι περιοχές όπως η Ρόδος έχουν πληγεί σοβαρά από τις πυρκαγιές, ως προς την οικονομία τους. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα υπάρξουν οι αιτήσεις για τις αναστολές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments