Διεθνή

Πόσο πιθανή η επανεκλογή Τραμπ;

Πόσο πιθανή η επανεκλογή Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Σε πείσμα των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη κατατεθεί εις βάρος του αλλά και όσων έπονται, ο Ντόναλντ Τραμπ «συνθλίβει» στις δημοσκοπήσεις την άλλοτε πολλά υποσχόμενη «εναλλακτική λύση» του Ρον ΝτεΣάντις

Σε πείσμα των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη κατατεθεί εις βάρος του αλλά και όσων έπονται, ο Ντόναλντ Τραμπ «συνθλίβει» στις δημοσκοπήσεις την άλλοτε πολλά υποσχόμενη «εναλλακτική λύση» του Ρον ΝτεΣάντις και το σύνολο των αντιπάλων του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία ακόμη και αν καταδικαστεί και ότι είναι ο μόνος που μπορεί να επικρατήσει του Τζο Μπάιντεν, ελέγχει μία ακλόνητη βάση υποστηρικτών που φαίνεται ότι θα τον ψήφιζε για το χρίσμα ακόμη και αν εν τω μεταξύ είχε καταλήξει στη φυλακή. Η πιθανότητα δε να κερδίσει ο Τραμπ και την αμερικανική προεδρία στην κάλπη του 2024 είναι υπαρκτή και καθόλου χαμηλή…

Η πρώτη δημοσκόπηση των New York Times/Κολλεγίου Σιένα για την εκστρατεία του 2024 έρχεται να αποτυπώσει την απόλυτη κυριαρχία του Ντόναλντ Τραμπ στη ρεπουμπλικανική κούρσα με συντριπτικό προβάδισμα της τάξεως του 54% που τον φέρνει 37 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος περιορίζεται σε ένα πενιχρό 17%. Όταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα ερχόταν στο προσκήνιο για το χρίσμα, όλοι προέβλεπαν μία μονομαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον είναι ο Τραμπ και οι άλλοι.

Πέραν του Ρον Ντε Σάντις, που ούτως ή άλλως βλέπει προοδευτικά την εκστρατεία του να εκτροχιάζεται, ουδείς εκ των υπόλοιπων υποψηφίων για το χρίσμα καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 3% -ανάμεσά τους ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρζι Κρις Κρίστι, καθώς και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι “γεμάτη” με υποψηφίους (14 συνολικά), γι’ αυτό και ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ κάλεσε σε συνασπισμό γύρω από έναν εναντίον του Τραμπ. Ο Ρόμνεϊ, ο ίδιος παλαιότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε στις σελίδες της Wall Street Journal ως “καταληκτική ημερομηνία” την 26η Φεβρουαρίου 2024 – μετά τον καθορισμό των πρώτων ψήφων στις εκλογές της Αϊόβα – για το Νιου Χάμσαϊρ και το Στη Νότια Καρολίνα, οι δωρητές και οι παράγοντες επιρροής μπορούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους για υποψηφίους που δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της ψήφου κατά του Τραμπ.

Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται ακριβώς στους δωρητές και τους παράγοντες επιρροής, επειδή γνωρίζουν … από εμπειρία … ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι μπορεί να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο πριν εγκαταλείψουν εξαρχής έναν μάχη χωρίς ελπίδα. ‘Μην ακούτε το προσωπικό ή τους συμβούλους της προεκλογικής σας εκστρατείας. Θέλουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα παραμείνουν στον αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με αυτούς’, γράφει ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Ωστόσο, το σχέδιο του Μιτ Ρόμνεϊ να αποτρέψει μια “φαινομενικά αναπόφευκτη” νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο χρίσμα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για πολιτειακά και ομοσπονδιακά κακουργήματα, φαίνεται εξίσου απελπιστικό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των New York Times. Ακόμα και αν όλοι οι υποψήφιοι εξαφανίζονταν ως δια μαγείας και γινόταν μια “μάχη σώμα με σώμα” μεταξύ του Τραμπ και του DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα έχανε και πάλι με 31%, έναντι του 62% που προβλέπεται να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα σχεδόν σε κάθε δημογραφική ομάδα και περιοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και σε όλες τις ιδεολογίες και ότι η πιστή κομματική του βάση όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά και δεν πιστεύει ότι οι κατηγορίες εναντίον του, ακόμη και στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, είναι αληθινές Επιβεβαιώνοντας ότι δεν πιστεύουν, ακόμη και στην πιο σοβαρή υπόθεση της παράνομης κατοχής άκρως απόρρητων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, φέρονται να έρχονται νέες κατηγορίες, τόσο στη Γεωργία όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για τον ρόλο του στη Μαύρη Ημέρα της 6ης Ιανουαρίου και τη διάρρηξη στο Κοινοβούλιο. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, μετριοπαθείς και συντηρητικοί, πανεπιστημιακής και μη εκπαίδευσης, αστικοί, προαστιακοί και αγροτικοί, ο Τραμπ έχει αφήσει τους πάντες πίσω με μεγάλη διαφορά.

Σε μισό αιώνα σύγχρονων προκριματικών εκλογών, κανένας υποψήφιος δεν έχει χάσει το χρίσμα με διαφορά μεγαλύτερη του 20%, πόσο μάλλον 37%, από τον πλησιέστερο αντίπαλό του σε αυτό το στάδιο της εκστρατείας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέχει μήνες από την πρώτη δημοσκόπηση για τις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου 2024 στην Αϊόβα και το προκριματικό ντιμπέιτ του Αυγούστου είναι ακόμη αδιευκρίνιστο, αφήνοντας τον Τραμπ ανοιχτό στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του με το αιτιολογικό της επικράτησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τα όρια της προσωπικής υποστήριξης από λαϊκιστές και συντηρητικούς που είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση και ο Τραμπ είναι ο σωτήρας – γι’ αυτό και οι Δημοκρατικοί τον κυνηγούν – δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για την αντιστροφή αυτής της τάσης.

Δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι συνυποψήφιοί του, οι οποίοι στην πραγματικότητα υπομένουν ένα ιδιότυπο καθεστώς σκόπιμης ομηρίας απέναντι σε αυτή την τάση, είναι “εκτός πραγματικότητας” με την πρωτοφανή νομική υπόθεση που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε το γεγονός ότι οι ίδιοι και η πλειοψηφία ολόκληρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τολμούν να αρθρώσουν την αλήθεια στους ψηφοφόρους Δεν υπάρχει: κανείς δεν “έκλεψε” τις εκλογές του 2020 από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όσοι βρουν το θάρρος να το κάνουν μπορεί να χάσουν όχι μόνο τις προκριματικές εκλογές αλλά και την πολιτική τους καριέρα, αλλά η υπηρεσία που προσφέρουν στο αμερικανικό έθνος είναι πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε μπορούν να κάνουν από οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα, επισημαίνει ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης 19FortyFive.

Σε μια εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα το Σαββατοκύριακο, όλοι οι υποψήφιοι (με εξαίρεση τον χαμηλού προφίλ Γουίλ Χερτ, ο οποίος δεν ήταν δημοφιλής στο κοινό) παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με τις προκλήσεις που περιμένουν τον Ντόναλντ Τραμπ, και σε αυτή την εκδήλωση, ο Τραμπ, ο ΝτεΣάντις και οι “μικρότεροι” υποψήφιοι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ ήταν αυτός που έλαβε το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την ομιλία του. Και η ομιλία συνοδευόταν από ένα απόσπασμα από το τραγούδι “Only in America”, είτε επειδή κάποιος από την οργανωτική ομάδα είχε ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, είτε από απροσεξία ή διαβολική σύμπτωση, είτε ποιος ξέρει, ίσως επίτηδες”. Ο ένας είναι να πάει στη φυλακή. Ο ένας μπορεί να γίνει πρόεδρος.

Αυτό το απόσπασμα από το τραγούδι της χώρας συνόδευε κάθε υποψήφιο που μιλούσε στην εκδήλωση. Ωστόσο, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν φάνηκε να συγκλονίζεται ή να ενοχλείται από τους στίχους που “έντυσαν” τη δική του εικόνα. Αντιθέτως, δεν κρύφτηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε, αλλά τις “φόρεσε” ως παράσημο τιμής, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν είχε κερδίσει τις εκλογές, δεν θα είχε καταδικαστεί από το δικαστικό σύστημα για “διατεταγμένη υπηρεσία”.

Ο Ρον ΝτεΣάντις φαίνεται ότι επιχείρησε να “φτύσει” κάποια επικριτικά λόγια στον Τραμπ την επομένη της εκδήλωσης με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης, αλλά δεν είναι σαφές αν θα ακολουθήσει μια τέτοια γραμμή, καθώς προσπαθεί να επανεκκινήσει την εκστρατεία του (αντικαθιστώντας το ένα τρίτο του προσωπικού του) και να κερδίσει έδαφος.

Με ποσοστό νίκης σε εθνικό επίπεδο για το χρίσμα πάνω από 50%, όπως μετράται από τους New York Times, το CNN στην ανάλυσή του διαπίστωσε ότι όχι μόνο ο Τραμπ βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά καλύτερη θέση για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ως απερχόμενος πρόεδρος, αλλά είναι επίσης σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στον εκλογικό κύκλο του 2020 και πιο πιθανό να κερδίσει το 2016 κύκλο από ό,τι σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου, προσθέτοντας ότι είναι σε καλύτερη θέση να κερδίσει την προεδρία από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μαρκέτ του Ουϊσκόνσιν που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα εμφανίζει τους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ στήθος με στήθος σε μία ενδεχόμενη ρεβάνς το 2024 (με μία ελαφρά υπεροχή του τελευταίου στα όρια του στατιστικού λάθους). Πρόκειται για την τελευταία σε μία σειρά ερευνών που δείχνουν τον Τράμπ είτε ισόπαλο, είτε να προηγείται ελαφρά του Μπάιντεν. Σε τρεις διαδοχικές δημοσκοπήσεις των ABC News/Washington Post ο Τραμπ παραμένει μπροστά, αν και σταθερά στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ έτερες έρευνες έχουν εμφανίσει ένα εξίσου οριακό προβάδισμα του νυν Δημοκρατικού προέδρου.

Τα (μόνα) καλά νέα για τους Δημοκρατικούς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι σε αυτό το χρονικό στάδιο δεν είναι… προφητικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όσον αφορά την αναμέτρηση για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντίθεση με τις προκριματικές για το χρίσμα των κομμάτων. Τα πράγματα σίγουρα μπορούν να αλλάξουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πραγματική η πιθανότητα να γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ εκ νέου πρόεδρος της δημοκρατίας που επιχείρησε να γκρεμίσει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments