Διεθνή

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε πίσω στον τόπο του… εγκλήματος την Ουάσιγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε πίσω στον τόπο του… εγκλήματος την Ουάσιγκτον

Πηγή Φωτογραφίας: WTTW News

Ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020

Ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αθώος αφότου τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον σχετικά με την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε από το Νιού Τζέρσεϊ πίσω στον τόπο του… εγκλήματος, την Ουάσιγκτον, με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο οποίο αναγράφεται με τεράστια γράμματα το επώνυμό του. Λίγα μέτρα μακριά από τη δικαστική αίθουσα στην οποία εισήλθε από την πίσω πόρτα βρίσκεται η σκηνή του δράματος της 6ης Ιανουαρίου, το Καπιτώλιο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης, σε διάρκεια, διαδικασίας ο ίδιος μίλησε με χαμηλή φωνή προκειμένου να επιβεβαιώσει το όνομά του, την ηλικία του και ότι δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Παρακολουθούσε με προσοχή όλα όσα εκτυλίσσονταν εντός της δικαστικής αίθουσας καθισμένος στην καρέκλα του και με τα χέρια του να μην ακουμπούν ποτέ το τραπέζι που είχε μπροστά του. Το βλέμμα του ήταν στραμμένο στη δικαστή, Μοξίλα Ούπαντάγια. Η δικαστής Τάνια Τσούτκαν θα προεδρεύσει της ποινικής δίκης, αργότερα.

Νωρίτερα, περιμένοντας να αρχίσει η διαδικασία, και ενόσω στριφογύριζε τους αντίχειρές του, αντάλλαξε μερικές ματιές με τον ειδικό εισαγγελέα, Τζακ Σμιθ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για το όνειδος της 6ης Ιανουαρίου.

Ήταν η τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες που ο τέως Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε σε δικαστική αίθουσα. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι:

Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές Απόπειρα συνωμοσίας κατά των πολιτών και, Παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας Κατά τους εισαγγελείς η υπόθεση θα επωφεληθεί από μία ταχεία δίκη. Ωστόσο, η νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως θα χρειαστεί χρόνο για να προετοιμαστεί για μία δίκαιη δίκη. Ειδικότερα, ο δικηγόρος του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Λάουρο, εξήγησε ότι η ομάδα του χρειάζεται χρόνο για να ζυγίσει το εύρος και τον όγκο των στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης δεδομένου και του γεγονότος ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε τρία ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, η νέα ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία θα οριστεί και η ημερομηνία της δίκης του. Αναλυτές αναδεικνύουν το πόσο σύντομα επελέγη αυτή να οριστεί συγκριτικά με το πόσο αργά θα ακολουθήσουν οι νέες ακροαματικές διαδικασίες για τις άλλες δύο υποθέσεις που τρέχουν ήδη κατά του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη νέα ακρόαση στα τέλη του μήνα και λίγες ημέρες μετά το πρώτο προκριματικό ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος προτού επιβιβαστεί στο ιδιωτικό του αεροπλάνο για να επιστρέψει πίσω στο Νιού Τζέρσεϊ μίλησε στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρήγκαν.

Αν και εντός της δικαστικής αίθουσας υπήρξε ήσυχος και «μαζεμένος», εκτός αυτής επέλεξε να τηρήσει περιφρονητική στάση τονίζοντας ότι η χθεσινή ημέρα ήταν «μία πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική». Πρόσθεσε δε, ότι ήταν επίσης «πολύ λυπηρό να οδηγεί κανείς στην Ουάσιγκτον και να βλέπει τη βρωμιά και την παρακμή και όλα τα κατεστραμμένα κτίρια και τους τοίχους τους αλλά και τα γκράφιτι». Όπως εξήγησε, «δεν είναι αυτό το μέρος από το οποίο έφυγα. Είναι πολύ λυπηρό να το βλέπω» για να συμπληρώσει ότι η εν εξελίξει υπόθεση εναντίον του ισοδυναμεί «με δίωξη πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Μαϊάμι όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα ενώ, την περασμένη Άνοιξη παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Μανχάταν όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικές με την υπόθεση του χρηματισμού της πρώην πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών, Στόρμι Ντάνιελς.

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, που παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο εναντίον του ολοένα και φουσκώνει, προς το παρόν πείθονται ότι η υπόθεση αφορά σε πολιτική βεντέτα. Ειδικότερα, ο Τραμπ παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και επιλέγει τους ψηφοφόρους του για… ενόρκους αφού μπορεί το δικαστήριο να αποφανθεί για τις δικαστικές του υποθέσεις, οι ψηφοφόροι του όμως θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν την επιστροφή του ή μη στην εξουσία.

Μιλώντας ξανά και ξανά για ένα πολιτικά υποκινούμενο παιχνίδι μαγισσών εναντίον του, ο Τραμπ πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον είχε αναρτήσει στο δικό του Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, Truth Social:

«Κοιτάξτε, δεν φταίω εγώ που ο πολιτικός αντίπαλός μου στο Κόμμα των Δημοκρατικών, ο απατεώνας Τζο Μπάιντεν, είπε στον Γενικό Εισαγγελέα του να κατηγορήσει τον κορυφαίο (με διαφορά!) Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και τέως Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (εμένα) με όσα εγκλήματα μπορεί να επινοηθούν (…) Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία απέναντί μου. Διαφορετικά, δεν θα προσέφευγαν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου εργαλειοποίηση της “Δικαιοσύνης”». Και όντας πιστός στον χαρακτήρα του, προσέθεσε με κεφαλαία γράμματα ότι «ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΜΩΣ, ΤΟ 2024, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ!».

Η επόμενη ημέρα είναι θολή και ο δρόμος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου το 2024, παραμένει μακρύς. Άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν εκλογές σε 15 μήνες και πλέον και το διακύβευμα αυτών δεν αφορά στην οικονομία αλλά στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.

Στον πυρήνα της προεκλογικής περιόδου εντοπίζονται πια ζητήματα όπως είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η έννοια της πολιτικής ελευθερίας του λόγου και η αρχή πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Το κουβάρι των εξελίξεων έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται και μολονότι ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να κάνει διακοπές στο Ντέλαγουερ θα έχει ενημερωθεί για την τελευταία δημοσκόπηση των Τάιμς της Νέας Υόρκης που τον φέρνει ισόπαλο με 43% με τον Ντόναλντ Τραμπ, εάν αύριο διεξάγονταν εκλογές στη χώρα.

Από την «πίσω πόρτα» ο Τραμπ στο δικαστήριο

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ έφτασε λίγο πριν τις 10.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του τζετ, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ενώ έξω από το δικαστήριο τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα.

Ο Τραμπ μπήκε από μια πόρτα που του επέτρεπε να αποφύγει τους διαδρόμους όπου μπορούσε να τον δει ο κόσμος. Στη συνέχεια, κάθισε με τη νομική του ομάδα. Τα χέρια του ήταν σταυρωμένα ενώ ήταν σκυμμένος πάνω από το τραπέζι.

Την ώρα που η δικαστής Moxila Upadhyaya ξεκίνησε τη διαδικασία και του απηύθυνε τον λόγο, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος αλλά του είπε ότι δεν χρειαζόταν και έτσι κάθισε πίσω. Αμέσως μετά τον ρώτησε την ηλικία του και αν είναι υπό την επήρεια ουσιών. Ο Τραμπ απάντησε πως δεν είχε πάρει κάποια ουσία τις τελευταίες 24 ώρες.

Όπως μεταδίδουν BBC και Guardian, οι εισαγγελείς δεν επεδίωκαν να τεθεί υπό κράτηση ο Τραμπ πριν από τη δίκη του, υπό την προϋπόθεση να μην συζητήσει γεγονότα της υπόθεσης με οποιονδήποτε, εκτός από δικηγόρο.

«Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή»

Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, δημοσίευσε μια νέα ανάρτηση στο Truth Social, βάλλοντας κατά του Τζο Μπάιντεν και της οικογένειάς του και αποκαλώντας το δικαστήριο της Ουάσινγκτον, στο οποίο κατευθύνεται, «άδικο χώρο» με «άδικο δικαστή». «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή» έγραψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments