Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας

Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», το Bloomberg αναφέρεται στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Scope το Bloomberg.

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που έπεσε στην κατηγορία «σκουπίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής κάτω από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στην 20μελή πλέον ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση, αναφέρεται.

«Ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζει το Bloomberg στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι λόγοι για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από την Scope

«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope σε ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.

Αναφέρθηκε επίσης στη «διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments